От х:

Днес в x:

Инфлацията удари и сурвачките

Изображение 1 от 5

    Традиционните дрянови сурвачки са с по-високи цени тази зима. Поскъпването на материалите за украсата им се отразява на крайната цена на потребителите. Но и така купувачите на кооперативния пазар в Хасково не липсват.

    Почти два пъти и по-висока цената на сурвакниците в сравнение с тази от миналата година.

    Най-евтините, които сега могат да се намерят са украсените със станиол. Те струват по пет лева. През последните години обаче хората предпочитат да си направят сами сурвачка по традиционния начин- да извият дряновите пръчки и да ги накичат с цветни вълнени конци и вълна, да добавят пуканки и сушени плодове с паричка. Тези, които нямат време да измайсторят сами сурвачката разчитат на майсторките на пазара. Цените на ръчно изработените дрянови пръчки за Сурва вървят от 6 до 12 лева.

    Материалите са скъпи, слагам горница от един лев, казва една от търговките на пазара в Хасково, която ежегодно вади сурвачки преди Нова година на масата си. Нейните украсени дряновици са по 7 лева.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Го
      Горски дрян
      4 0
      19:19, 31 дек 2022
      А бе от баира си вземете по една дряновица и сурвакайте, същата работа, стига да ви дават парички за сурвакането! Живи и здрави да сте!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини