От х:

Днес в x:

Отстъпка от 25 ст./л гориво и намаления за обществения транспорт за хората с доход до 1000 лв. през 2023

Хората с доход до 1000 лева на месец да ползват отстъпка за литър гориво от 25 ст. и през 2023, заяви министърът на икономиката Никола Стоянов в изявление по БНТ.

Мярката се планира да заработи от 1 февруари, тъй като има техническа работа да се свърши от институциите. Няма да се доказва доход в бензиностанциите, най-вероятно правото да се ползва мярката ще се удостоверява от общините. Тя ще включва не само отстъпка за горива, а и за пътуване в обществен транспорт.

Парите за отстъпката за литър гориво няма да се взимат от държавния бюджет, както беше досега, а от преразпределението на свръхпечалбите на "Лукойл", поясни Николай Стоянов.

Точната сума, която ще бъде преразпределена от свръхпечалбите на петролното предприятие, зависи от моментната цена на различните сортове петрол.

"Има точна формула за това, която зависи от сорта петрол. Тя е ясна, но зависи от международните пазари и котировките", поясни Николай Стоянов.

Пред БНТ министърът на икономиката изрази надежда, че европейските институции ще приемат мярката и няма да я обявят за държавна помощ, тъй като тя е временна и е необходима в сегашната ситуация.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини