От х:

Днес в x:

Христо Иванов за втория мандат: ПП да излъчи кандидат за премиер, а лидерите да останем встрани

Логично е кандидатът за премиер да представлява и да бъде излъчен от мандатоносителя – „Продължаваме Промяната“. За мен е логично и лидерите да останем встрани от състава на кабинета. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов, коментирайки възможността за съставяне на редовно правителство с втория мандат. 

Христо Иванов потвърди, че от групата му са получили официалното писмо на „Продължаваме Промяната“, изпратено и до останалите парламентарно представени политически сили, в което от формацията заявяват готовност заедно с "Демократична България" да се състави правителство с втория мандат, което да има ясни приоритети и гаранции. 

„Да, получихме тяхното писмо и се отнасяме с разбиране към самата идея. Има определен тип законодателни действия, които трябва да бъдат предприети, за да може да са оцени изобщо политическата възможност да бъде реализиран вторият мандат. Надяваме се, че на специално свиканото заседание на Председателския съвет днес, въпросите, които те са поставили, ще бъдат обсъдени сериозно“, коментира Иванов. По думите му все още не е определен часът на провеждането на днешния Председателски съвет. 

Председателят на групата на „Демократична България“ потвърди също, че формацията подкрепя приоритетите, изброени от „Продължаваме Промяната“, сред които бяха посочени намаляване на неравенството, подобряване на условията за бизнес, увеличаване на доверието в демокрацията в България, правовия ред и изборния процес, както и приемането ни в Шенген и Еврозоната. 

„Колкото и да е трудно да има правителство в този парламент, мисля че отговорното поведение е да опитаме да бъде намерена формулата. Най-реалистичният сценарий е с втория мандат. Това е нашата трайна позиция“, потвърди Христо Иванов. 

Предстои държавният глава Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат на втората по големина парламентарно представена формация – „Продължаваме Промяната“, след като парламентът не подкрепи кандидатурата за премиер на проф. Николай Габровски, излъчена от ГЕРБ-СДС. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини