От х:

Днес в x:

Предизвестен ли е вторият мандат на Урсула фон дер Лайен

Най-амбициозните закони за опазване на природата, програмата за доставка на ваксини срещу ковид-19, категорична подкрепа за Украйна и твърд тон към Китай. Така най-общо би могъл да се обобщи първият мандат начело на Европейската комисия на Урсула фон дер Лайен. Тя е и най-вероятният кандидат, който да ръководи институцията през следващите пет години.

Брекзит, пандемията от коронавирус и войната в Украйна са най-големите предизвикателства по време на първия мандат на Урсула фон дер Лайен. И вместо да се пенсионира сега, когато е на 65 години, тя иска да довърши започнатото през следващите пет.

„Ние сме за Европейския съюз, за Украйна, за върховенството на закона. Трябва да форсираме нашия индустриален отбранителен капацитет през следващите пет години. Европа трябва да харчи повече, Европа трябва да харчи по-добре и Европа трябва да харчи за европейското. Свършихме много правилни неща заедно през последните пет години, постигнатите резултати го показват. Европа запази позицията си при най-трудните обстоятелства и положихме основите за едно успешно бъдеще. Сега трябва да се заемем с пълна концентрация и единство със следващите етапи. Затова се кандидатирам за следващ мандат начело на Европейската комисия.“

Пред определяната като най-влиятелна жена в света от списание „Форбс“ за последните две години несъмнено обаче стоят нови предизвикателства, нерешени остават редица други, сред които преструктурирането на европейската отбрана и преодоляването на войната в Украйна.

„Заедно постигнахме пакта за миграцията и убежището. Укрепихме европейските граници и ще продължаваме да го правим. Изпълнихме и ангажиментите си в международен план. Правили сме го в миналото, правим го днес и ще го правим и в бъдеще. Но ние, европейците, решаваме кой да дойде в Европа и при какви обстоятелства, а не трафикантите и контрабандистите.“

Някои от евродепутатите извън нейното дясноцентристко „семейство“ – Европейската народна партия, са на нейна страна, докато други не са удовлетворени от работата й. Евродепутатите Мартин Шийдерван от Левицата и Алис Кунке от „Зелените“:

„Тя е шампион на публичните обръщения, в това да обявява големи и важни неща с красиви думи и хващащи вниманието фрази, но в крайна сметка не оправдава очакванията.“

„Впечатли по много начини мен и останалите представители на „Зелените“ от Швеция. Беше силна и отдадена.“
А прогнозата на Кристин Вергер, вицепрезидент на парижкия офис на института „Жак Делор“ е, че в следващия Европарламент няма да има популистко мнозинство:

„Ясно е, че трите основни традиционни политически семейства – ЕНП, или дясноцентристите, социалистите и либералите заедно ще продължат да имат мнозинство в Европейския парламент, дори да е с няколко места по-малко, за сметка на либералите. Предизборните кампании кристализират няколко седмици преди изборите. Мисля, че голяма част от гражданите все още дори не знаят, че ще има европейски избори в началото на юни. Но малко по малко, ще е подходящо и се надявам политическите партии да го направят – да се състоят важни дебати като част от кампаниите. Така че съм обнадеждена, че участието ще се засили, освен ако не се задълбае твърде много във вътрешни проблеми на национално ниво. Необходимо е хората да са наясно за значението на европейските проблеми по време на кампанията, защото избираме евродепутати, които имат власт, които ще оказват влияние, включително върху лидерите на различни страни. Гласуването на европейските избори е израз на гражданство, на демокрация. Важно е не само лидерите да дават посока на Европейския съюз, но и избраните представители от гражданите.“
Изследователят София Русак от брюкселския Център за изследване на европейската политика (CEPS) очаква фон дер Лайен да получи подкрепата на повечето европейски страни:

“Мисля, че фон дер Лайен лесно ще получи подкрепата на страните членки, защото те като цяло я поддържат. Например Франция, в лицето на президента Макрон. Той я предложи през 2019 г., така че може да се каже, че той я издигна. А тя “пое топката” и то доста успешно. Макрон обаче не е изцяло доволен от нея. Той смята, че тя гледа твърде често към Вашингтон. Така че може да й се наложи да направи някои отстъпки към него. Но вярвам, че той ще я подкрепи. Друго много важно решение ще е това на германското правителство, което също ще я подкрепи, не на последно място, защото тя самата е германка.”

Нейната кандидатура обаче няма да остане неоспорена. Недоволните от работата на фон дер Лайен биха могли да изразят неодобрението си към нея като се опитат да блокират повторното й избиране.

“Необходими ще са й гласовете на Социалистите и демократите, така че, ако те заплашат да не гласуват за нея, това ще й създаде проблеми. Предишния път тя победи с около 8 гласа, беше оспорвано състезание. Но този път тя е водещият кандидат и сега Парламентът е по-спокоен. Но тя не може да разчита единствено на това. Със сигурност се нуждае от гласовете на групата на Социалистите и демократите. Те заплашват, защото са притеснени от близостта, въпреки че е пресилено да говорим за такава наистина, на фон дер Лайен с дясната премиерка на Италия Джорджа Мелони. На Социалистите и демократите не им е приятно, че ЕНП може да търси подкрепа вместо от левицата, където са те, заедно с „Обнови Европа“ и „Зелените“, за икономически и парични политики и за вътрешния пазар, по-скоро от Европейските консерватори и реформисти например, или поне на част от тях.”

Решението дали тя ще остане на поста ще вземат правителствените лидери на европейските страни след изборите през юни.

“В крайна сметка тя вероятно ще получи тяхната подкрепа, като направи конкретни обещания за политики.Обикновено нещата стават така. След изборите за Европейски парламент през юни и преди тя да бъде - вероятно преизбрана, през септември, цялото лято е на разположение, по време на което тя ще гарантира конкретни политики, за да получи необходимите гласове.”

Резултатите от европейските избори през юни ще се характеризират с последователност и устойчивост, смята София Русак от брюкселския Център за изследване на европейската политика:

“Европейската народна партия ще бъде първа политическа сила и в следващия Европейски парламент, както е от вече над 20 години, и няма да загуби места. Според анкетите, тя ще получи около 180 евродепутати, или горе-долу същия брой, като в момента. Но се очаква цялостният баланс на местата в Европейския парламент да се измести надясно. Така че докато ЕНП и Социалистите и демократите ще останат стабилни, първа и втора сила, партиите в дясно от ЕНП, като Европейските консерватори и реформисти и Идентичност и демокрация, ще увеличат подкрепата си.”

Как ще се отрази това на работата и политиките на ЕНП?

“Това означава, че когато се търсят мнозинства и се вземат решения, може да се случва ЕНП понякога “да поглежда” по-скоро вдясно, отколкото вляво. В момента повечето от решенията се вземат с консенсус между ЕНП, Социалистите и демократите, “Обнови Европа” и понякога Зелените. Но се очаква, като цяло, ЕНП да направи лек преход надясно. След изборите ще има повече крайнодесни депутати, но и цялостната програма ще бъде по-консервативна. Но ЕНП отново ще бъде важен играч в Европейския парламент.”

Процесът по избор на председател на Европейската комисия е колкото сложен, поради което Урсула фон дер Лайен няма силни опоненти към момента, толкова и важен, защото тази позиция съчетава в себе си задаване на приоритетите на Съюза, предлага регулации, следи за спазването на правилата в 27-те страни членки, трябва да търси баланс и компромиси между различни искания, като е освен това и лицето на ЕС пред света.

“В общи линии, най-важното нещо е, че ще има споразумение между двете институции, свързани с този процес - Европейският парламент и Европейският Съвет. Разбира се, участва и Европейската комисия, тъй като се отнася за това кой ще я оглави, но, другите две институции са, според основополагащите договори, упълномощени да решат кой ще е следващият председател на Европейската комисия. На практика няма съмнение, че тя ще стане следващия председател на Еврокомисията, защото никой не я отхвърля. Дори Европарламентът не може да се противопостави, защото този път тя е водещият кандидат. Фон дер Лайен е кандидатът, който ще намери мнозинство в Европейския съвет и срещу когото Европарламентът не може да направи нищо, защото тя спазва процедурата, за която те настояват. Кандидатурата й лишава процедурата от драмата поне този път.”

Има ли лидерска криза в ЕС, за каквато говорят опонентите на фон дер Лайен?

“Мисля, че категорично не. Напротив, точно обратното. Виждаме един много силен председател на Европейската комисия. Тя характеризира статута на Комисията и стимулира работата й ефективно. Има силен авторитет спрямо другите европейски институции и пред останалия свят.”

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини