От х:

Днес в x:

Как Русия променя шпионската си дейност в Европа

След като от различни страни в Европа бяха изгонени около 500 руски шпиони, работещи под прикритието на дипломати, Москва явно преориентира своя шпионаж. Разследване на германски медии показва как става това.

Миналата година Русия ограничи броя на официалните германски представители в страната до 350 души – става въпрос за дипломатическия състав, но също и за преподаватели и сътрудници на фондации. На свой ред Германия разпореди затварянето на руски консулства, а режимът на Путин реши да остави само посолството в Берлин и генералната консулска служба на Русия в Бон.

Изгонването на десетки руски шпиони, работещи под дипломатическо прикритие, нанесе тежък удар на Москва. Тя обаче междувременно е реорганизирала тази своя дейност, пишат WDR, NDR и „Зюддойче Цайтунг“, позовавайки се на източници от сектора по сигурността. Според тяхно проучване около 20 шпиони все още са акредитирани като дипломати в Германия. Това обаче вече не е достатъчно за провеждането на сложни операции - включително и защото тези останали служители са в полезрението на германските органи за сигурност, пишат трите издания.

Шпиони-дипломати

Шпионите, прикрити като дипломати, винаги са били в центъра на вниманието на Федералната служба за защита на конституцията (вътрешното разузнаване). Благодарение на дипломатическия си статут те са до голяма степен защитени от съдебно преследване и традиционно се използват за вербуване на източници с цел получаване на информация. По оценки на германското контраразузнаване до една трета от дипломатите на Русия всъщност са агенти.

Допреди нападението на Русия над Украйна германските политици се въздържаха от крайни мерки срещу тази армия от руски шпиони, за да не се обтягат дипломатическите отношения. Сега на тази политика на сдържаност беше сложен край. През 2022 Германия изгони 40, а през следващата година – още 30 руски „дипломати“ – на практика почти целия технически персонал. Същото сториха и редица други страни в Европа, като общо около 500 руски шпиони трябваше да се върнат у дома. Днес не е останало много от тази шпионска мрежа в дипломатическите и консулските служби на Русия, която е била изграждана в продължение на десетилетия.

Има данни за това, че Русия се опитва да замени изгонените агенти от Европа с шпиони, работили досега в посолствата в Африка. Нидерландската служба за вътрешно разузнаване също наскоро предупреди, че Москва внедрява агенти с фалшифицирани биографии, прикрити като бизнесмени. В същото време Русия разчита на страни с приятелски настроени правителства като Унгария или Сърбия. Твърди се, че руски шпиони действат и в Турция, Дубай и Северна Африка. Има сериозни подозрения, че режимът на Путин работи тясно и с организираната престъпност.

„По-твърд подход"

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 Москва е сменила тактиката си и е възприела „по-твърд подход“. От германското вътрешно разузнаване уточняват, че това включва по-безскрупулни действия – дори с цената на това някои операции да бъдат разкрити. Добър пример за това е оповестяването на подслушания разговор между германски висши офицери, обсъждащи искането за предоставяне на крилати ракети „Таурус“ на Украйна. Целта на тази операция беше да се настроят едни срещу други западните съюзници.

Освен това се използват активно новинарски сайтове за провеждането на мащабни дезинформационни кампании. В Полша и Чешката република например бяха разкрити мрежи за оказване на политическо влияние чрез подкупването на политици. Бивш високопоставен мениджър от германския борсов индекс DAX беше осветлен като ръководещ мрежа от агенти в цяла Европа.

Консулството в Бон играе явно специална роля

Генералното консулство в Бон изглежда има специална роля в руския шпионаж: в бившата германска столица все още се намира голямата част от кадрите на Министерството на отбраната, там работят и редица международни организации, чиято дейност представлява интерес за Москва. В същото време Бон се намира на място, откъдето лесно и бързо могат да бъдат изпращани служители в съседни държави като Франция, Нидерландия, Люксембург или Белгия.

Брюксел, като седалище на Европейския съюз и НАТО, е от особено значение за руското ръководство, когато става въпрос за събиране на информация. Междувременно обаче Белгия предприе доста солидни мерки срещу руския шпионаж, а това засилва значението на руската агентура в Бон, тъй като намиращите се там руски шпиони навярно навярно не са следени толкова активно от чуждите тайни служби. Ще рече, че те могат да се движат по-спокойно и да се срещат с информатори, разясняват разследващите журналисти от WDR, NDR и ЗЦ.

„Пътуващи агенти"

Това, което е особено важно: ако тези „пътуващи агенти“ бъдат разкрити, не е задължително да се стигне до дипломатически сътресения, тъй като те не са действали там, където са официално акредитирани като служители на посолството. В този смисъл Москва използва една международна вратичка.

Явно поддържането на източници в чужбина е станало още по-важно за Русия – особено за целите на шпионската дейност в Германия. Според източници от службите по сигурността акредитираният дипломатически персонал в Австрия, например, явно играе важна роля в операциите в Германия. Виена не се включи в масовото експулсиране на служители от посолствата – досега от Австрия са изгонени едва осем руски шпиони. А се предполага, че само във Виена действат до 100 руски шпиони, акредитирани като дипломати, пишат още WDR, NDR и ЗЦ.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини