От х:

Днес в x:

Март е десети пореден месец на рекордни глобални горещини

Европейският орган за наблюдение на климата съобщи, че март е бил най-горещият в историята и десети пореден месец на исторически горещини, като температурата на морската повърхност също е достигнала "шокиращ" нов връх.

Това е последният червен флаг в годината, която вече е белязана от екстремни климатични явления и нарастващи емисии на парникови газове, което подбужда нови призиви за по-бързи действия за ограничаване на глобалното затопляне.

Всеки месец от юни 2023 г. насам е надминавал собствения си "най-горещ месец в историята" - и март 2024 г. не е изключение.

Службата на ЕС по изменение на климата "Коперник" (C3S) заяви, че март в световен мащаб е бил с 1,68 °C по-горещ от средния март между 1850-1900 г. - референтният период за прединдустриалната ера.

Мартенският рекорд е бил счупен само с 0,1 °C, но по-тревожна е по-широката тенденция, заяви Саманта Бърджис, заместник-директор на C3S, предаде АФП.
Огромни части от планетата са били подложени на температури над средните през март - от части на Африка до Гренландия, Южна Америка и Антарктида.

Това беше не само десетият пореден месец, който счупи собствения си топлинен рекорд, но и завърши най-горещия 12-месечен период - с 1,58 °C над средните стойности от прединдустриалната епоха.

Това не означава, че е нарушена границата за затопляне от 1,5 °C, договорена от световните лидери в Париж през 2015 г. - тя се измерва в десетилетия, а не в отделни години.

Климатичният панел IPCC на ООН предупреди, че в началото на 2030 г. светът вероятно ще се сблъска с 1,5°C. 

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини