От х:

Днес в x:

Болните в Хасково скочиха 4 пъти само за 1 седмица

Хасковските инфекции започват да се препълват

За по-малко от седмица болните от грип и остри респираторни заболявания в хасковска област е скочил близо 4 пъти, съобщиха от дирекция надзор над заразните болести към хасковското ХЕИ. Точно в навечерието на обявяването на епидемия, местните инфекционисти отчетоха 102-ма болни на 10 хиляди души население. Сега 5 дни по късно, регистрираните заболели са 384 на 10 хиляди. Така вече официално областния град и региона са отвъд епидемичния праг който за Хасково се изчислява на 281 на 10 хиляди.

Този епидемичен праг е различен за всяка област, каза епидемиологът д-р Снежана Иванова в отговор на обвиненията че в Хасково се закъсня с обявяването на епидемията. На базата на населението и дългогодишни наблюдения на епидемичната обстановка в региона, се слага епидемичен праг. Така например прагът за Бургас е 189 на 10 хиляди. Това е дори под масово наложеното в съзнанието на хората съотношение за епидемия от 200 на 10 000. В Бургас грипна епидемия в България бе обявена най-рано. За Кърджали нивото е 218 на 10 хиляди. „Все пак трябва да се съобразим с някакви количествени показатели при пристъпването към такива крайни мерки“ категорична бе доктор Иванова. Тя отхвърли обвиненията на Джипи-та че системата по която се обявява епидемия е остаряла.

„Разработена е през 2006-та година от американската агенция за международно развитие за адекватна реакция на птичия грип“, категорични са епидемиолозите, според които използваната в момента сентинелна система е най-добрата възможна за оценка на ситуацията.

Въпреки огромния брой заболели, все още няма изолиран щам на свински грип. Всички съмнителни изследвания до сега са отрицателни, съобщават от Здравната инспекция.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини