От х:

Днес в x:

Родители скочиха срещу детските градини-не щат смесени групи

В детска градина "Незабравка" отсъстват 75% от децата

Родители предизвикаха минискандал в някои хасковски детски градини като отказаха да пуснат децата си в смесени групи. Сливането в една група на деца от различни възрасти е наложително заради големия процент отсъстващи малчугани, потвърдиха от общината. Директорките имат правомощия да решават как да формират групите.

Това не се хареса на родители от 2-ра детска градина „Незабравка”. След кратка препирня със медицинското лице на заведението, част от майките демонстративно прибраха децата си по-къщите. Изразените опасения са че групите с много болни деца ще заразят идващите в тях здрави малчугани.

„Няма как да определим коит деца са болни и кои са задържани вкъщи като превантивна мярка” коментира директорката на „Незабравка” Виолета Тенева. Сливанеито обаче било наложително защото в момента в градината има само 40 деца от списъчен състав 163. Г-жа Тенева гарантира че в градината няма болни деца или персонал и няма да допусне видимо болно дете да подлага на риск останалите. „В такива ситуации ние първи викаме родителите и искаме да си приберат децата”, каза още госпожата.

Отсъствията по градините са около 50 процента. Дори да станат и 90, детските градини ще функционират, категорична бе Ани Йорданова, директор Дирекция образование и култура към община Хасково. Ходенето на градина не е задължително като училище, а от опит знаем че родителите спират малките, когато големите са във ваканция, поясни г-жа Йорданова. Взимат се стандартните мерки-недопускане на външни лица в заведенията, струпване на родители по входовете, засилена профилактика и дезинфекция. За по строги мерки ще се чака предписание на РИОКОЗV

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини