От х:

Днес в x:

Съдът пусна арестувания за изнудване Лавчев

Леонид Лавчев

Арестуваният по обвинение в изнудване заместник генерален директор на Националната ветеринарно-медицинска служба Леонид Лавчев днес бе освободен от ареста с решение на хасковския съд. Окръжният съдия Анна Петкова му наложи мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 15 000 лв.

Определението на магистратите бе неочаквано. Прокурорът Павел Жеков поиска „домашен арест“, а защитата на Лавчев не възрази.

Искането на прокуратурата също прозвуча странно.

Обвинителят мотивира по-леката от „задържане под стража“ мярка с факта, че Лавчев е получил заповедта си за уволнение в ареста, вече не е на високата досегашна длъжност и не може да извърши ново подобно престъпление. Освен това здравословното му състояние било доста влошено. Свидетелите са разпитани, повечето процесуално следствени действия са извършени, допълни Жеков. На въпрос дали му е оказван натиск, за да поиска освобождаване от ареста, Жеков отговори, че не е прокурор, който би се поддал на натиск. На друг въпрос – дали ако ставаше дума за обикновен човек не би поискал „задържане под стража“, прокурорът отново уточни, че Лавчев вече е уволнен със заповед на земеделския министър.

Съдия Анна Петкова пък определи още по-лека мярка за неотклонение - „парична гаранция“. Тя се мотивира, че при условията на домашен арест дори за отиването му до болницата Лавчев трябвало да иска специално разрешение. Ветеринарният шеф страдал от хипертония и от дискова херния.

Паричната гаранция била по-подходяща и поради факта, че вече бившият зам.-шеф на държавните ветеринари имал постоянен адрес в София, а разследването ще се извършва в Хасково.

Срещу Леонид Лавчев има друго висящо наказателно производство от 2003 година, стана ясно в съдебната зала. Той е обвинен от окръжната военна прокуратура в София за умишлено длъжностно престъпление. През 2003 г. Лавчев е заемал висок пост в министерството на отбраната.

Леонид Лавчев бе задържан за изнудване на хасковската мандра „Булмилк“. Сигналът е бил подаден от шефа на ДВСК в Хасково д-р Христо Вълчанов. При проведената полицейска акция бе задържан куриерът Тенчо Пасков, в когото бяха открити 1000 лева, предназначени за Лавчев. Зам.-шефът на НВМС изнудвал и други млекопреработвателни фирми, като ги заплашвал с масирани проверки и глоби.

От фирма „Булмилк“ са плащали на два пъти по 1000 лева на Лавчев. Първият транш е бил в края на октомври. След подадения сигнал в разработката са били използвани и специални разузнавателни средства, стана ясно в съдебната зала днес. Разпечатките от СРС-тата не бяха приложени към преписката, защото за това е необходимо технологично време, обясни прокурорът. Бил е разпитан обаче полицай, който е разказал тяхнато съдържание.

Леонид Лавчев пък каза пред журналисти преди съдебното заседание, че е жертва на интрига. Той отрече да е искал пари и да е изнудвал фермери. „Само час преди ареста бях предложен за генерален директор на службата“, каза Лавчев, но отказа да уточни от кого е дошло предложението.

Земеделският министър Мирослав Найденов пък каза още след ареста му, че е искал да го уволни още щом поел министерството, но Лавчев непрекъснато излизал в болнични. .

 

Тодор Кръшков

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини