От х:

Днес в x:

Засадиха дърво в Световния ден за борба с диабета в Хасково

    Хасковското сдружение „Съюз диабетици“ отбеляза днешния Световен ден за борба с диабета. По този повод членове на организацията засадиха дърво – компактна туя в градинката пред сградата на сдружението край булевард „Раковски“ в областния град.

    „Всяка година отбелязваме този ден. Отбелязва се, за да се напомни на обществото за тази коварна болест и да се вземат предварителни мерки – начин на хранене, физическа активност, самоконтрол за наблюдение. Превенцията е много важна“, каза Христина Мантарова – председател на Сдружение „Съюз диабетици“, развиващо дейност от 15 септември 1992 г. и съществуващо вече 30 години.

    Тя обясни, че всеки четвъртък се правят измервания на кръвната захар в сдружението, в което има 180 членове. „За съжаление Ковидът даде отражение навсякъде. При нас смъртността е много голяма. Загубихме 20 души, предимно хора на инсулин и със съпътстващи заболявания“, каза Мантарова. Тя вметна, че в тази връзка тяхната задача е да напомнят и да обясняват за коварността на заболяването.

    Знае се, че по официални данни заболяваемостта от диабет в България е 8.5%, но статистиката не е точна и реално случаите са повече.

    Мантарова коментира, че Здравната каса трябва да отпуска повече средства за закупуване на медикаменти на болните и за да може сдруженията да работят още по-активно. Изказа благодарности към Община Хасково за това, че от около 3 години насам нямат проблем с получаването на тест ленти за глюкомерите.

    В днешния Световен ден за борба с диабета беше проведена и беседа с ендокринолога д-р Галина Караджова.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини