От х:

Днес в x:

Повратен момент: Русия нареди изтегляне от окупирания Херсон

Министърът на отбраната на Русия нареди на руските сили да се изтеглят от окупирания Херсон и да заемат отбранителни позиции на източния бряг на Днепър. Наблюдателите определят този ход като повратен момент във войната.

Командващият руската армия в Украйна генерал Сергей Суровикин обяви, че вече не е възможно разположения на западния бряг на Днепър окупиран Херсон да бъде снабдяван. От града вече се евакуираха над 70 000 цивилни. Той е в очакване на решителна битка с украинските сили. Суровикин е предложил руските части да заемат отбранителни позиции на противоположния източен бряг на реката заради риска от изолация. Заповедта издаде военният министър на Русия Сергей Шойгу.

"Започнете изтегляне на войската и вземете всички мерки, за да се обезпечи безопасността на прехвърлянето на личния състав, въоръжението и техниката през Днепър", заяви Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия.

Това е най-значителното руско отстъпление в хода на войната. Според съветник на украинския президент обаче някои руски части остават в Херсон и към района се придвижват допълнителни сили.

Руските окупационни власти в южна Украйна само потвърдиха смъртта на заместник-губернатора Кирил Стремоусов, без да дават подробности.

"Много е тежко за мен да говоря за това, което се случи. Днес загина Кирил Стремоусов. Той загина на територията на Херсонска област, движейки се в автомобил, попаднал в пътнотранспортно произшествие", каза Владимир Салдо - назначен от Москва за губернатор на Херсонска област.

45-годишният Стремоусов използваше активно социалните мрежи и напоследък даваше информация за хода на евакуацията от Херсон. На 28 септември той получи руски паспорт. Ройтерс го определя като едно от най-известните лица на руската окупация в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски призова за сдържане на емоциите след новината за руското изтегляне от Херсон, предаде Укринформ.

"Врагът не прави подаръци, нито демонстрира жестове на добра воля. Ние се борим за всичко това", каза той във видеообръщение снощи. "Днес в информационното пространство имаше много радост, и то по понятни причини. "Но по време на война емоциите ни винаги трябва да бъдат сдържани."

Зеленски добави, че най-голямото и най-важно противопоставяне на фронта в момента е в Донецка област. "Там се решават много неща", заяви той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини