От х:

Днес в x:

Идат звездопади и пълно лунно затъмнение

Луната в компанията на Юпитер и Нептун

В петък вечерта, 4 ноември, ярката Луна ще свети няколко пръста под (или 3 градуса на небесния юг от) Юпитер – достатъчно близо, за да споделят гледката в бинокъл. Докато двойката се плъзга на запад през нощта, денонощното въртене на небето ще повдигне Луната в горния ляв ъгъл на Юпитер. Междувременно бледата синя планета Нептун ще бъде разположена на една длан вдясно (небесен запад-югозапад) от Юпитер през вечерта. Ярката Луна ще затрудни обаче виждането на Нептун.

Слабите звездопади Тауриди

В събота, 5 ноември е пикът на метеоритния поток на Южние Тауриди, който се вижда в целия свят от 28 септември до 2 декември всяка година, ще достигне максималната си скорост от около 5 метеора на час в събота, 5 ноември следобед. Тъй като метеорите изискват тъмно небе, най-доброто време за гледане е събота сутрин и в събота вечер, въпреки че ще се видят малко по-малко метеори. Продължителният, слаб метеорен поток е първият от двата последователни, предизвикани от преминаването на периодичната комета 2P/Encke.

Вторият метеоритният поток от преминаването на периодичната комета 2P/Encke - Северните Тауриди ще достигне своя максимум в събота следобед, 12 ноември. Той се вижда от целия свят от 20 октомври до 10 декември всяка година. Обикновено падат 5 метеора на час в пиковия му период, но през 2022 г. може да се наблюдават и повече, според Международната метеорна организация. 

По-големите от средните размери на зърната на отломките на кометата често произвеждат цветни огнени топки. За съжаление, Луната ще бъде ярка по време на пика тази година. Повече метеори могат да бъдат видени след залеза ѝ.

Вторник, 8 ноември - Пълно лунно затъмнение на пълнолуние

Ноемврийското пълнолуние, традиционно известно като Боброва луна или Мразовита луна, винаги блести в или близо до звездите на Телец и Овен. Луната ще достигне пълната си фаза, точно срещу Слънцето в северозападното небе преди зазоряване, в 11:02 ч. GMT във вторник, 8 ноември. По това време Луната ще също преминава през кръглата сянка на Земята. Това е второто пълно лунно затъмнение за 2022 г. 

Това затъмнение няма да се вижда от Африка или Европа.

Цялото затъмнение ще бъде видимо в северозападна Северна Америка, Тихия океан и североизточна Азия.  Около 12:00 GMT в Азия, Аляска и Юкон ще могат да наблюдават частично затъмнената Луна в окулт на планетата Уран.

Уран в опозиция

Уран ще достигне опозиция в сряда сутринта, 9 ноември. По това време той ще бъде най-близо до Земята за тази година - разстояние от 1,74 милиарда мили, 2,80 милиарда километра или 155 светлинни минути. Леко намаленото разстояние на Уран от Земята ще го накара да свети с пикова яркост от магнитуд 5,64, но пълната Луна, която свети на ширина на една длан отляво на Уран (или небесния изток), ще затрудни виждането му. 

Луната и Марс блестят заедно в небето

В четвъртък, 10 ноември, ярката, намаляваща луна ще бъде видна в долната част на източното небе, с ярка, червеникава точка на Марс, разположена на ширина на една длан вляво. Докато дуото пресича нощното небе заедно, орбиталното движение на Луната на изток ще го приближи до Марс, което им позволява да споделят гледката в бинокъл. От другата страна на Луната може да се види Елнат (Нат) - втората най-ярка звезда от съзвездие Бик.

Пик на Леонидите

Ноември е месецът на зрелищния звездопад Леониди, който се дължи на кометата 55P/Темпъл-Татъл. Метеорният поток с радиант в съзвездието Лъв, откъдето идва и названието му. Наблюдава се през ноември, като пикът му е около 17 ноември.

Има ярко изразена периодичност от около 33 години, съответстваща на връщанията на кометата-прародителка към Слънцето. Последният път кометата премина своя перихелий през 1998 г., и отново ще се върне чак през 2031 г.

Потокът е характерен с бързи белезникави метеори, влитащи в атмосферата на Земята със скорост 71 км/сек. Интензивността на потока варира от година на година и зависи от плътността на потока, през който преминава Земята. Тази година се очакват 15 метеора в час по време на пика.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини