От х:

Днес в x:

Частично лунно затъмнение в събота вечер

Частично лунно затъмнение ще се случи в нощта на събота 28 срещу неделя 29 октомври.

По време на този вид затъмнение част от Луната ще потъмнее, докато преминава през земната сянка, така че част от повърхността на Луната вече няма да получава пряка слънчева светлина и ще изглежда сякаш е била отхапана част от Луната.

Затъмнението ще бъде видимо в цяла Европа, Азия и Африка, както и в Западна Австралия, включително и в България.

Затъмнението започва в 21:01 ч., когато Луната ще навлезе в полусянката на Земята, и достига своя максимум в 23:14 ч., на височина от приблизително 51° (в София). В 22:35 Луната навлиза в основната сянка и в 23:52 отново напуска основната сянка. Затъмнението завършва в 1:26, когато луната излиза от полусянката.

Ето данните за събитието за София според Time&Date.

Това лунно затъмнение не е особено впечатляващо, защото луната едва докосва плътната сянка (умбрата), оставяйки лунната повърхност минимално затъмнена (почти навсякъде от видимата страна на Луната все още има поне малко слънчева светлина).

Въпреки това, по време на максимума, Луната ще бъде леко "отхапана". Останалата част от Луната е в полусянката в този момент и поне малко слънчева светлина ще пада върху тези части от повърхността на луната.

Лунно затъмнение се случва, когато Слънцето, Земята и Луната се подравнят, така че Луната да премине през земната сянка.

Тъй като орбитата на Луната около Земята се намира в малко по-различна плоскост от орбитата на Земята около Слънцето, перфектната синхронизация за затъмнение не се появява при всяко пълнолуние.

За разлика от слънчевото затъмнение, което трае около минута, лунното продължава няколко часа. Ето защо става това: Земята хвърля две сенки върху Луната по време на лунно затъмнение: умбрата е пълна, тъмна сянка, пенумбрата е частична външна сянка.

Луната преминава през тези сенки поетапно. Началните и крайните етапи - когато Луната е в полусянката - не са толкова забележими, така че затъмнението се вижда най-добре, когато Луната е в умбрата. Когато Луната е в умбрата, тя придобива червеникав оттенък. Затова лунните затъмнения понякога се наричат ​​"кървава луна".

Защо луната става червена

Въпреки че този червен оттенък е най-поразителен по време на пълно лунно затъмнение, Луната потъва в алена светлина дори по време на частично лунно затъмнение.

И така, защо нашата Луна става червена, а не черна, когато се скрие в сянката на Земята?

Този феномен е свързан с начина, по който се разсейва светлината. Явление, наречено разсейване на Релей, кара някои дължини на вълната на светлината да се разсейват повече от други. По-конкретно, дължините на вълната на светлината се разсейват най-много от фини частици, които са около една десета от дължината на вълната на светлината или по-малки.

По време на пълно лунно затъмнение Слънцето, Земята и Луната са идеално подредени, така че нашата синя планета възпрепятства слънчевите лъчи да достигнат Луната.

Светлинните лъчи могат да се пречупват около ръбовете на нашата планета, преди да бъдат отразени върху Луната. Но слънчевата светлина първо преминава през земната атмосфера и по време на това пътуване частиците в атмосферата разпръскват предимно синята светлина с по-къса дължина на вълната. По този начин оранжевата и червената светлина с по-голяма дължина на вълната осветяват лунната повърхност.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини