От х:

Днес в x:

Задава се Супер кърваво лунно затъмнение

Първото лунно затъмнение за 2022 г. ще наблюдаваме в понеделник, 16 май. 

Лунното затъмнение ще бъде видимо в пълна фаза от части от Америка, Антарктида, Европа, Африка и източната част на Тихия океан. Междувременно полузатъмнението, когато Луната е в по-светлата полусянка от нашата планета, ще бъде видимо в Нова Зеландия, Източна Европа и Близкия изток. TimeandDate.com показва, че частичното затъмнение започва на 02:28 GMT (по Гринуич) на 16 май.

Пълнолунието на 16 май съвпада с така наречената суперлуна, при която пълнолунието е в перигей (най-близо до Земята за месеца), което го прави супер кърваво лунно затъмнение.

Кървавата луна ще достигне своя връх на 16 май в 04:11 GMT (по Гринуич) и приключва в 05:55 GMT. Обърнете внимание, че фазата на затъмнението, когато Луната е полусянката на Земята, ще започне около час по-рано и ще завърши около час след пълното затъмнение.

Всичко това означава, че в нощта на 16 май ще наблюдаваме Луната по-голяма от обичайното и буквално по-червена. Червеникавият отенък идва вследствие земната атмосфера, която поглъща синята част от спектъра на слънчевата светлина, докато нашата планета се намира между Слънцето и Луната. Така космическият танц на нашата планета и Луната около Слънцето е съпроводен и от светлинен спектакъл, червеният нюанс на който може да изглежда малко зловещо за някои. Тъй като сянката на Земята е много по-голяма от нашия естествен спътник, на Луната ѝ отнема повече време да премине през нея, а навлизането и излизането от полусянката са плавни и продължителни, за разлика от слънчевите затъмнения. 

Това ще бъде първото от двете лунни затъмнения през 2022 г. Следващото ще се състои на 8 ноември 2022 г. и ще бъде видимо поне частично от Азия, Австралия, Северна Америка, части от Северна и Източна Европа, Арктика и по-голямата част от Южна Америка, според TimeandDate.com.

В България ще може да се наблюдава началната фаза на лунното затъмнение от 04:32 часа, като максимумът ще настъпи 05:52 ч., но Луната ще е близо до хоризонта, затова експертите препоръчват да се избере високо място за наблюдение. Продължителността на небесното шоу в нашата страна ще е 1 час и, 33 минути. В 06:04 часа Луната ще залезе, а комбинацията от много ниска луна и фаза на пълно затъмнение прави Луната толкова бледа, че тя може да изчезне от полезрението известно време преди да залезе.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини