От х:

Днес в x:

Ставаме свидетели на първото лунно затъмнение за тази година

 Днес (25 март) ставаме свидетели на първото лунно затъмнение за тази година. Това каза Тихомир Димитров, астрофизик и инженер.

‘’На 25 март затъмнението няма да се вижда добре от България, но следващото е на 18 септември и ще е видимо. Тези явления продължават сравнително кратко – от няколко минути до няколко часа. 2 слънчеви затъмнения ни очакват – едното на 8 април, другото – на 2 октомври 2024 г. Тези събития са доста зрелищни, защото за няколко минути настъпва пълен мрак. Лунното затъмнение е, когато Земята се намира между Слънцето и Луната и хвърля сянка върху спътника си“, поясни Димитров.

Слънчевите затъмнения са помогнали на Айнщайн да формира Теорията на относителността, разказа той. „Преди 100 г. е било много по-трудно да наблюдаваш такова явление, защото е трябвало да присъстваш на място, да се справиш с метеорологичните условия, да си набавиш информация кога точно ще се случи събитието. През 1916 г. Айнщайн успява да наблюдава много добре пълно слънчево затъмнение и открива много любопитни неща, касаещи изкривяването на светлината от гравитацията. По този начин ученият формира Теорията на относителността“, разказа интересни подробности от историята на науката физика Димитров.

„Астрологията според мен е измислена от хората – въобразяваме си, че пътят на небесните тела влияе на живота ни. За мен това не е така. Тяхното разположение няма ефект върху живота ни, но е интересно да знаем зодията си. Това обаче не определя живота ни, нито личността ни“, смята Димитров.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини