От х:

Днес в x:

Христо Иванов: Очевидно сме в много сложна ситуация

Очевидно сме в много сложна ситуация, очевидно трябва да има правителство. Това коментира пред журналисти в парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

За нас сериозният разговор е с втория мандат, допълни той. 

За мен смисълът е да има правителство, което да стъпва на антикорупционен консенсус, на разбиране, че трябва да решим проблема с правосъдието, корупцията, за да може да нормализираме политическия разговор, коментира Иванов. Това сме поставили като условие за наша подкрепа, ако някой търси такава от нас, допълни той.

Има големи принципни теми, които ни разделят, каза Иванов в отговор на въпрос. Докато не разберем каква е дълбоката причина за тези разделения, ние няма да можем да решим този проблем, допълни депутатът. По думите му, дълбоката фундаментална причина за това е системната корупция. Според него тя делегитимира от гледна точка на гражданите държавните институции.

Относно въпрос, свързан със забавянето на връчването на мандатите, Иванов каза, че логиката на конституционния текст не е да се спазват някакви срокове, а да стане правителство. 

На друг въпрос - за връщане на хартиените бюлетини, Иванов посочи, че това е нещо, което очевидно обединява тези, които застанаха зад Вежди Рашидов. Нас ни безпокои, защото всички тези постоянни експерименти с начина на гласуване няма как да работят за утвърждаване на българската демокрация и изборните права, смята той. Иванов допълни, че твърдението без доказателства, че се нарушават изборите, е част от делегитимацията на българската политическа система. 

Той коментира и необходимостта парламентът да може да разгледа бюджета и законодателството, свързано с Плана за възстановяване. Ще настояваме за балансиран бюджет, който не залага на мерки, които наливат масло в огъня на инфлацията, посочи Иванов. 

Този, който иска да бъдем неутрални спрямо ЕС и НАТО, който през цялото време аргументира, че не трябва да подкрепяме санкциите и усилията на Украйна, всъщност работи за вариант, в който Русия надделява. Това значи, че България ще се окаже в един свят, в който всяка сила ще може да си вземе парче от съседна страна. Ако Путин надделее, това значи, че утре всеки може да се събуди диктатор. Това не е в наш интерес, разбират го ЕС и НАТО, не мога да разбера защо Радев не може да го разбере.

Така Христо Иванов коментира позицията на президента Румен Радев, че се надява в парламента да има "по-малко войнолюбци", които искат да въвлекат България във войната между Русия и Украйна.

"Това постоянно плашене на хората за мен поставя въпрос всъщност каква позиция заема президентът Радев. Цяла Източна Европа подпомага Украйна и очевидно това не въвлича никого във войната", аргументира се Христо Иванов. 

Той представи хипотетичен вариант, в който САЩ решават да не подпомогнат страните, воюващи с Хитлер през Втората световна война, и запита какъв мир би имало, ако това се беше случило. Според него от историческа гледна точка е абсурдна тезата, че България трябва да е неутрална, при положение че всички наши партньори са намерили начин да помогнат на Украйна.

"България с такъв инат да твърди обратното, е най-малкото странно. Твърдението, че който иска да подпомогнем усилията на Украйна да се защити от агресията, ни прави "войнолюбци", е най-малкото несериозно, защото може да се каже обратното. С изпращането на военна помощ на Украйна, ние всъщност можем да си помогнем да модернизираме българската армия", заяви лидерът на парламентарната група на ДБ. 

На въпрос, свързан с внесеното от ГЕРБ-СДС предложение за предоставяне на военна помощ за Украйна и дали може да се разберат по тази тема, Иванов посочи, че още първия ден ДБ са внесли свой вариант. Тази тема не е просто въпрос за даване на оръжия на Украйна, това е въпрос за модернизация на българската армия и въоръжени сили, отбеляза депутатът. 

Това, което сме внесли като проекторешение, покрива всички теми, свързани с модернизацията, заяви Иванов. По думите му в момента съществуват механизми, с които ние, давайки оръжие на Украйна, без да се лишаваме от никакви способности, можем да си помогнем за модернизацията на българската армия и това е реалната цел. В името на тази цел сме готови да работим с всички политически сили, които гледат в тази посока, допълни Иванов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини