От х:

Днес в x:

Виктор Данчев: една българска мечта в Космоса

    Как пет души, обединение в една мечта и непожалили денонощия труд, от таванската стая на един столичен апартамент могат да стигнат само за няколко години до Космоса. Този вдъхновяващ разказ имаха възможност да чуят младите хора от Хасково при срещата си с техническия директор на „ЕндуроСат“-българската компания, която разработва и изпраща в космоса нано-сателити, Виктор Данчев.

    Младият учен и предприемач и учен гостува в Хасково по покана на Астрономическата обсерватория в "Младежки център".

    През 2018 компанията изстрелва своя първи нано-сателит в Космоса - EnduroSat One, с размер 10 на 10 на 10 сантиметра, който още тогава излъчва и първите си радиосигнали в достъпна честота.

    Днес в „ЕндуроСат“ работят 110 души. От тях 90 % са българи, останалите чужденци. Клиентите на компанията са над 150 от целия свят. Наскоро компанията инвестира 1,3 млн. в първата по рода си на Балканите изцяло чиста стая. Тя представлява лаборатория-помещение, в което въздухът циркулира 100 пъти на час и в компанията се използва за интегриране на сателитите. Амбициозната задача, която са си поставили в компанията е до март догодина да увеличат продуктивния си капацитет и да успяват да правят по 10 сателита месечно-нещо, което в момента едва три компании в света имат като постижение.

    „ЕндуроСат“ е основана през 2015 година. Но всичко тръгва всъщност от участието на Виктор Данчев в програмата Космически Предизвикателства /spaceedu.net/ през 2014 година, за млади хора на възраст между 16 и 28 години. В нея се обучават напълно безплатно млади хора, интересуващи се и мечтаещи да се развиват в областта на космонавтиката, астрономията, съвременната техника и технологии. Наред с доказани професионалисти от НАСА, Европейската космическа агенция, други космически институции, днес самият Виктор Данчев е сред менторите в програмата, която сляга фокус върху практическа работа и приложение на знанията на участниците.

    Всеки с познания по математика, софтуерни и хардуерни знания и познания и интерес в инженерните науки може да кандидатства за включване в програмата Space Challenges. Основните личностни качества, които се търсят в кандидатите, са любознателност и трудолюбие. Част от хората, които днес работят„ЕндуроСат“, са привлечени именно след показаните качества в програмата, посочи Виктор Данчев.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини