От х:

Днес в x:

Авторският спектакъл на Орлин Дяков "Роднини" отваря премиерния сезон на Хасковския театър

    Авторският спектакъл на Орлин Дяков "Роднини" отваря премиерния сезон в хасковския театър „Иван Димов“.

    Текстът е изграден като огледало на самия живот и всеки може да се огледа в него и да открие в героите и случките между тях, отбеляза авторът на драматургията и режисьор на спектакъла Орлин Дяков.

    На пресконференцията за журналисти преди премиерата той призна, че е започнал да пише текста още през 2007 година и го е завършил през 2021 г. при поканата да постави пиесата в Хасково. Орлин Дяков е създал един от централните образи за Николай Урумов, който е гост-актьорът в тази пиеса. Постановката събира още един опитен актьор-Николета Малчева, която е част от трупата на хасковския театър, с две от новите попълнения в екипа му -Дамяна Тодорова и Константин Николов.

    „За мен е изключително важно, че откриваме сезона с нов български текст. Радвам се, че ръководството в лицето на директора на театъра Стелиян Николов рискува с нова българска пиеса, това е похвално.“, посочи драматургът и режисьор Орлин Дяков.

    За изградената роля точно за него в тази пиеса Николай Урумов призна, че е поласкан. Двамата с Орлин Дяков се познават още от студенти във ВИТИЗ, имали са възможност и да работят заедно през годините.

    Николета Малчева прекроява създадената от Дяков в пиесата Богдана и макар видоизменен образът й на сцената стои плътен. „Харесвам си героинята такава, каквато я направихме“, каза с усмивка Малчева. Тя, както и останалите актьори, които участват в спектакъла, отдават приятния работен процес и крайния резултата, който вече се вижда, основно на свободата, която са получили от автора на текста и режисьор на пиесата.

    „Хубаво е когато драматургът работи с артистите. Ние променяме текст, съкращаваме, добавяме. Основната ми работа като режисьор беше в това, което е заложено като сюжет, като събитийност, актьорите да се чувстват свободни. И това си личи на сцената. Драматургията е специфичен вид литература, тя не се занимава с това да чака някой да прочете. Ако не я видим на сцената и хората не я приемат, е безсмислена. Драматургията е жива литература“, смята Дяков. Той предрече, че с всяко следващо представление пиесата ще търпи промени, ще се развива и напластява, именно заради този подход.

    „За мен беше предизвикателство и чест да играя в авторската пиеса на Орлин Дяков и режисирана от него, призна Дамяна Тодорова, която изгражда образа в спектакъла на съвременна млада жена, сблъскваща се с проблемите от живота в контекста на семейните и роднински отношения.

    Константин Николов също призна, че целият процес по изграждането на образите и пиесата е бил усетен от него не като репетиция, а като игра. Той е благодарен за наученото на сцената от опитните Николета Малчева и Ноколай Урумов.

    Брилянтният Николай Урумов пък предрече пророчески за младите си колеги Дамяна и Константин, че ги чака добро бъдеще в театъра. Опитният актьор не спести похвалите си за тях. Въпреки че има повече от 90 изиграни представления зад гърба си на почти всички сцени в страната и е бил в колаборация с различни актьори, по думите му Дамяна и Константин създават доверие на сцената.

    „Те са изключително верни и истински и аз им вярвам на сцената. Смятам, че ги очаква изключително бляскаво бъдеще“

    По сценографията на спектакъла е работила Анелия Райкова.

    Премиерата на „Роднини“ е на 24 октомври от 19 часа.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини