От х:

Днес в x:

Пиесата, която се обърка, в Хасковския театър, но това е супер!

    Всичко в тази пиеса тръгна обратно от самото начало. Така с много настроение актьорите и режисьорът Асен Блатечки представят най-новото заглавие в афиша на Драматично-куклен театър „Иван Димов“- „Пиесата, която се обърка“.

    В деня на премиерата, която е тази вечер, билети вече няма, но добрата новина е че е заложена още една близка дата за спектакъла- 2 февруари.

    Че театърът е любов и процесът на работа може да е искрено забавление, се видя на последната репетиция на постановката тази сутрин. Целият екип в готовност на сцената и воден от Асен Блатечки, добави последни щрихи, преди появата за първи път пред публиката, пред медиите.

    Калин Врачански, Малин Кръстев, Николай Урумов, Филип Аврамов, Рада Кайракова, Добриела Попова, Изабела Иванова, Константин Николов, Стефан Кондров и директорът на театъра в Хасково Стелиян Николов, влизат в ролите по драматургичния текст на Хенри Луис, Джонатан Сейър и Хенри Шийлдс, преведен на български език от Златна Костова.

    Сюжетът проследява театралния живот на самодейна трупа, която в край сметка намира роля за всеки в пиеса, а именно „Убийство в имението Хавършъм“. Пиесата бързо се превръща в театрална катастрофа във всеки един смисъл на думата. Историята се „завързва“ тип Агата Кристи...а всичко останало-след като завесата се вдигне тази вечер.

    Любопитни факти около работата:

    Сработването между актьорите от хасковската трупа и гост-актьорите е било мигновено.

    Опитният Калин Врачански и двама от младите в местната трупа - Изабела Иванова и Константин Николов са възпитаници на големия български режисьор и преподавател проф. Здравко Митков в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", но в различни негови класове.

    Докато е вървял репетиционния процес, се е объркало всичко, което е можело, потвърди Филип Аврамов. Особено е била тежка ситуацията с неуредици около декора, но какви- той не уточни. Факт е обаче, че декорът и костюмите за „Пиесата, която се обърка“, са поредната брилянтна работа на сценографа Анелия Райкова, позната на хасковската публика и със свършеното по едно от превърналите се вече в знакови заглавия за Театър „Иван Димов“- „Веселата Карета“, по текст и под режисурата на Елин Рахнев.

    За избора да бъде поставена точно тази пиеса, виновник е Калин Врачански, сподели режисьорът Асен Блатечки. Именно от Врачански, който гледал спектакъла преди 5-6 години в чужбина и споделил, той чул за него. Проучил и разбрал, че „Пиесата, която се обърка“, е отличена с награда „Оливие“ през 2015 г. за най-добра нова комедия, а и е най-награждаваната пиеса през последните години в англосаксонския свят въобще. Така решил да я представи и на българска публика.

    В един от образите, отново на сцената, което се случва все по-рядко, заради административните му ангажименти, местната публика ще види директорът на хасковския театър Стелиян Николов.

    „Удоволствие е да бъда с всички тези хора на една сцена. Радвам се, защото в българския театър такова нещо не се е случвало досега. За мен беше истинско предизвикателство да работя заедно с толкова популярни и толкова талантливи колеги“, каза той за творчески процес.

    Смели инженерни решения, сред които и асансьор на сцената, са част от новостите, които правят пиесата още по-интересна и са работа на инж. Иван Иванов от Хасково, който е и сред най-големите театрални фенове.

    „Надяваме се всичко да се обърка на премиерата, защото така си е редно, но пък дано да се обърка така, както ние искаме“, вместо на добър час, пожела на целия състав, работил по най-новото представление на театъра Стелиян Николов.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини