От х:

Днес в x:

Северна Корея изстрелва стотици артилерийски снаряди, "сериозно предупреждение" за Южна Корея

Северна Корея изстреля още 100 артилерийски снаряда от западния си бряг, часове след като изстреля стотици снаряди от източния и западния си бряг, които, по нейни думи, да послужат като "сериозно предупреждение" за Южна Корея, предаде Ройтерс, позовавайки се на южнокорейските въоръжени сили.

Тази година Северна Корея провежда изпитания на оръжия с безпрецедентни темпове, като миналия петък изстреля балистична ракета с малък обсег и стотици артилерийски снаряди в близост до силно укрепената граница между двете страни.

В понеделник южнокорейските въоръжени сили започнаха своите ежегодни военни учения, целящи да подобрят техните способности да отговарят на ракетни и ядрени заплахи от страна на КНДР. Пхенян реагира с гняв на военните дейности на южнокорейците и техните съюзници, наричайки ги провокации и отправи заплахи за контра мерки. Сеул твърди, че ученията са редовни и отбранителни.  

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея каза, че последните снаряди са били изстреляни около 12:30 часа местно време (03:30 часа по Гринуич) и призова Пхенян да прекрати своите дейности, заплашващи мира и сигурността в региона.

Говорител на генералния щаб на севернокорейската Корейска народна армия каза, че стрелбата е била в отговор на изстрелването от страна на Южна Корея на 10 снаряда от реактивна система за залпов огън. "Нашата армия отправя силно предупреждение към вражеските сили незабавно да прекратят своята силно дразнеща и провокативна дейност в районите на фронтовата линия", заяви той.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини