От х:

Днес в x:

Търсят 24 млн. лв. за нова областна болница

Ще се търси последен вариант за запазване на така наречения „хирургичен блок“ и превръщането му в нова областна болница. Това стана ясно на днешното заседание на ОбС Хасково. Необходимата сума за това е 24 милиона лева.

Кметът Георги Иванов бе внесъл докладна записка, с която искаше от съветниците да одобрят оценката на недовършената сграда – 9 746 093 лв., извършена от лицензиран оценител, както и да се открие процедура за продажбата й на публичен търг.

Предложението предизвика оживени дискусии и взаимни обвинения сред съветниците. След продължителни препирни се стигна до промяна в докладната.

Първите две точки – за оценката на сградата и за процедурата за търга остават. Но се добавят нови две. С първата се създава специална комисия, която да проведе сондажи в министерството на здравеопазването и министерския съвет. Общинарите ще предложат на държавата два варианта. При първия здравното министерство купува от общината недостроената сграда на одобрената вече цена – близо 10 млн. лв. Другият вариант е по-интересен. При него министерството дава държавни гаранции за заем от 24 милиона лева, с които се преустройва сградата и в нея се настаняват всички отделения на хасковската многопрофилна болница. Освободените сгради и терени се продават и с парите се погасява кредита.

„Предложих този вариант на бившия здравен министър д-р Евгени Желев, но той подскочи : Ти луд ли си! Ще ни направят на луди калинки! Всички ще решат, че ще правим далавера“. Това разказа от трибуната на ОбС кметът Иванов.

В този й вид докладната бе гласувана единодушно. Даденият срок на новата комисия за разговори с министрите, е до края на януари, когато ще трябва да докладва пред ОбС.

Ако няма никакво позитивно решение, сградата ще бъде продадена на публичен търг.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини