От х:

Днес в x:

Ваксините срещу варианта Омикрон само като бустерна доза

Новите ваксини срещу варианта на Ковид-19 „Омикрон“ пристигат днес в Хасково, информираха от местната Регионална здравна инспекция.

Засега пристига препаратът на Pfizer/BioNTech. В Европа е одобрен и този на Moderna. От него обаче все още няма.

Специфичното при ваксините срещу варианта Омикрон е, че те ще могат да се прилагат само като бустерна доза. Хората, които нямат поставена ваксина срещу коронавирус до момента няма да могат да се възползват директно от новите ваксини, адаптирани срещу най-разпространение сега вариант на Ковид-19.

Новите ваксини срещу Омикрон действат срещу един от подвариантите му - BA.1, както и срещу оригиналния щам на Ковид-19. ЕМА препоръчва препаратите да се използват от лица над 12 години. Очаква се да бъде разработен вариант и за по-малки деца.

На територията на област Хасково всеки желаещ може да се имунизира от петък-9-ти септември, като не се изисква предварително записване. Няма проблем хората с поставена ваксина и първи бустер на Модерна, сега, като втора бустерна доза да си поставят препаратът на Pfizer, обясни д-р Снежана Иванова от РЗИ-Хасково.

Ваксинацията може да стане при общопрактикуващия лекар. Друга възможност е в имунизационния кабинет на МБАЛ –Хасково във времето от понеделник до събота от 10 до 13 часа.

Продължава ваксинацията и в имунизационния кабинет на РЗИ- Хасково, с работно време от понеделник до петък, между 8.30 и 12.30 ч. и 13 и 16.30 часа.

Новите ваксини ще се поставят и в Медицински център

“Диамедикъл 2013 ООД“ в Димитровград от понеделник до петък между 8 и 16 часа.

Имунизациите срещу Ковид-19 при деца на възраст 5-11 години с ваксината на BioNTech/Pfizer и на деца на възраст 6-11г с ваксината, произведена от Moderna, се извършват в кабинета на РЗИ – Хасково всяка сряда от 9 до 15 часа. Родителите трябва да представят становище за здравословното състояние на детето от личния му лекар.

До момента в региона на Хасково със завършен ваксинационен цикъл е 25,8 % от населението или 50 822 души. Лица с поставена бустерна доза са 22 348, а с втори бустер -1 322.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Гъ
    Гъзис
    4 -1
    16:31, 8 сеп 2022
    Супер абонати
    Cамо тарикати
    Лъскави магнати
    Of, le, of, le
    Супер абонати
    Cамо тарикати
    Лъскави магнати
    Of, le, of, le
    Аle-le-ley, пак
    Аle-le-ley, пак
    Аle-le-ley, пак
    Le-le-ley, пак
    Le-le-ley, пак
    Аle-le-ley, пак
    Аle-le-ley, пак
    Аle-le-ley, пак
    Le-le-ley, пак
    Le-le-ley, пак
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини