От х:

Днес в x:

Българите не са бедни: поръчват ръчни бижута със злато и скъпоценни камъни

    Въпреки статистиката, че българите сме на дъното по благосъстояние в Европа, има нашенци, които изобщо не са част от тези данни. Те не са малко и могат да си позволят да се глезят със скъпи накити по поръчка, разказва бижутерът от Пловдив Атанас Ташев, който тези дни работи по обкова на иконите в димитровградската църква „Свети Димитър“.

    Започнал с ръчната направа на бижута преди трийсетина години. Първо поколение е бижутер. Преди това се е занимавал с финна механика. Споделя, че повече го знаят старите пловдивчани, сред младите в града под тепетата не бил толкова популярен. Търсят го обаче и от цялата страна. Работи само със скъпи материали-злато, платина и скъпоценни камъни. Бижутерът разказва, че има много поръчки за ръчна изработка на скъпи бижута от нашенци. Повечето от тях били готови да платят солидни суми за точно копие на накит от известна марка. Пловдивчанинът казва, че и в Хасково има страхотни майстори бижутери. За тази работа обяснява, че е и творчество, и занаят.

    Обков на икони прави от 10-12 години. Започнал да се занимава с това, когато възрастна жена му донесла стара икона и го попитала дали може да й направи обкова. Приел предизвикателството и така и до днес е търсен за тази работа. В димитровградската църква работи с материал проба 1000-най-чистото сребро. Основното предизвикателство е в това, че се работи по канон и има елементи, които трябва да се спазват. Парите за сребърния обкова по ореолите на светците са осигурени от дарения.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Бо
      Бонго
      51 -9
      17:08, 16 авг 2022
      В интерес на истината,българина никога не е бил толкова богат,колкото сега!Всяко семейство по две,че и три коли,заведенията нощем пълни,ходи се масово на почивка по чужбина и у нас,не съм видял някой да е гладен.Иначе много мрънкаме.
      • До
        Дора
        32 -5
        18:04, 16 авг 2022
        Абсолютно си прав.Забрави да споменеш,че всеки има мобилен телефон,кабелна,компютри и лаптопи и интернет.Отделно дюнерджийници и пицарии продават по стотици бройки на ден!Да не говорим за веригите кауфлан и била по колко оборот правят.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини