От х:

Днес в x:

4-месечната Анна Сиванова получи благословия на именния си ден край Тракиец

    За семейството на 4-месечната Анна Сиванова днешният ден, на който православната църква отбелязва Успение на Света Анна, родила Мария, бъдещата майка на Спасителя, е един от най-големите празници в годината. Семейството от Хасково беше сред миряните, които дойдоха на службата край параклиса с аязмото край село Тракиец. Храмът носи името на Света Анна

    След празничния водосвет, който отслужи отец Никола, малката Анна от Хасково получи благословията му. Тя е родена на друга знакова за българите дата-3-ти март. По традиция семейството й от години идва до параклисчето край Тракиец на 25 юли, но днешният празничен ден за тях е най-хубав от всички досега заради това, че са на мястото с наследничката си, сподели бабата на Анна.

    А чудотворната вода край Тракиец е прочута от десетилетия. Местните хора разказват, че тя е лечебна за болести на очите.

    По традиция в нощта срещу празника от цялата страна идват вярващи и преспиват на пода на параклиса или около него. Хората са тук със силна вяра, че водата от храма, посветен на Божията майка, е помагала и за зачеването на дългоочаквани рожби. Много са историите за чудо, станало след приспиването на параклиса.

    А в селото има и много именици. Шест казана с курбан приготвиха една дузина майстори днес. Работата още от 4 часа тази сутрин по приготвянето на месото и на дроб сармата ръководи вещо бившият военнослужеш, към когото сега готвачките край аязмото се обръщат с  „майстор“ Тодор.

    Българите наричат днешният празник Лятна Света Анна и приемат, че на този ден се бележи края на лятото.

    След края на църковната служба майките раздават пресни пити, за да бъдат здрави рожбите им. Вярва се, че светицата пази децата от „огън” - висока температура и треска.

    Пити бяха раздадени и днес от жените на святото място край село Тракиец.
    На изпроводяк днес всеки, които си тръгва от мястото с аязмото и параклиса край Тракиец, си налива вода, за да напръска дома си и близките за здраве.
    Имен ден празнуват днес: Анна, Ана, Ани, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анелия, Анета, Анабел, Яна , Вилиана.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини