От х:

Днес в x:

Протести от сутрин до вечер: ВМРО си тръгна, за да не дели площада с ДПС

Серия от протести блокират движението в централната част на София около дебатите за вота на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков, които текат паралелно в сградата на Народното събрание. Общо 11 протеста и демонстрации са заявени в столицата днес и в следващите дни до четвъртък, а полицията е отцепила широк периметър около сградата на парламента.

Поставени са метални заграждения, има засилено полицейско присъствие, а движението по бул. "Цар Освободител" е затворено. Още преди няколко дни от МВР съобщиха, че ще следят и за провокатори.

Призиви за оставка на правителството от 11 ч. сутринта

Три протеста срещу управлението на кабинета на Кирил Петков започнаха малко след началото на дебата около вота на недоверие в парламента. Демонстрацията срещу високите цените на горивата бе организирана от движение "Хан Кубрат", като привържениците му настояват за мерки срещу "галопиращата инфлация".

В 12 часа на протест излязоха и симпатизанти на ВМРО, които настояват България да преосмисли позицията си по отношение на членството на Република Северна Македония в Европейския съюз. Протестът им е под надслов "Не предавай Македония". Те носиха плакати с призиви да не се предава Северна Македония.

Сдружение "Толерантност", в което участват представители на 60 общини от цялата страна (най-голямата от тях в сдружението е община Кърджали), протестира срещу недостатъчното финансиране за местната власт и лошото състояние на общините след повишаване цените на електроенергията и горивата, съобщава NOVA.

Малко по-късно депутати от ДПС начело с председателя Мустафа Карадайъ излязоха при сдружението на жълтите павета, тъй като сред тях има и симпатизанти на движението. "Те са дошли за оставката на правителството и ние сме за оставката. Дойдохме да обменим мисли. Дойдохме да чуем дали имат някакво поръчение към нас", коментира Карадайъ.

"Имаме и наши симпатизанти. Не може само софиянци да протестират, протестът е право на всеки. Хубаво е да се видят всички гледни точки. Както онази вечер от правителството излязоха и благодариха на протестиращите, че ги подкрепят. Каквото направят другите, и ние ще го направим. Ще ги помолим да бъдат внимателни, ще им кажем да не бият депутатите, които подкрепят управляващото мнозинство. Ние сме мирни хора. Нека всички протестират, да си кажат мнението, да знаят управляващите какво да знаят", каза Йордан Цонев.

Председател на сдружението е кметът на Белица Радослав Ревански, който е бивш депутат от движението.

Симпатизанти на ВМРО си тръгнаха от жълтите павета заради ДПС

Присъствието на ДПС на жълтите павета обаче стана причина симпатизантите на ВМРО и национално движение "Хан Кубрат" да си тръгнат.

"Ние сме длъжни да се включим в този протест в името на България, в името на днешния и на утрешния, но дайте и за вчерашния ден. Не подвеждайте хората. Тук въпросът е и за патриотизма, тук въпросът е и за отговорността към България", обясни Хасан Азис пред БНР.

Евродепутатът Ангел Джамбазки, който е и председател на ВМРО, обаче коментира, че не протестират заедно с никого.

"Виждаме представители на ДПС, затова няма да позволя да се събират и да се слагат под един знаменател двата ни протеста. С ДПС не можем да имаме общи цели. ДПС защитава чужди интереси - руски, турски и всякакви други, но не и български", добави Джамбазки.

Възраждане искат оставка на правителството

Привърженици на партия „Възраждане“ протестират пред парламента с искане за оставка на правителството към 17:30 часа.

Демонстрантите развяват партийни знамена на „Възраждане“ и българския флаг.

Събралите се скандират „Оставка“. Издигнат е плакат с надпис: "Историята на България не се продава". Към протестиращите се присъединиха и депутати от партията. 

Демонстрациите продължават до късно вечерта

За тази вечер са насрочени няколко демонстрации "за" и "против" правителството. Подкрепящите управляващите ще се съберат след 18 ч. от северната страна на сградата на парламента, а на площада пред южния официален вход на Народното събрание ще бъдат протестиращите срещу него.От Столичната община, където протестиращите заявяват намеренията си за протести, казват, че 5 от уведомленията са подадени от сдружения и политически партии. Това са партиите "Да, България", "Възраждане", ВМРО, както и сдружение "Толерантност" и национално движение "Хан Кубрат", а останалите 6 заявки са подадени от различни физически лица.

Заявените цели на протестите и митингите са: срещу смяната на председателя на парламента Никола Минчев; в подкрепа на правителството на Кирил Петков; против кабинета и искане на оставката му; за европейска България без мафия; срещу високите цени на горивата; за компенсации за високите цени на енергоносителите; защита на българския национален интерес в Македония.

Заради това, че протестите са заявени близо до сградата на парламента, а и заради потенциала от конфликти между различните групи протестиращи Столичната община и столичната полиция предприемат нужните мерки за физическо разделяне на протестиращите групи.

Водни оръдия, които се използват за разпръскване на масови безредици, разположи жандармерията около Народното събрание. Подменени са и голяма част от оградите, а периметърът им е разширен почти до катедралата "Св. Александър Невски". За това пространство е обявен протестът на "Възраждане" срещу управляващите.

До края на деня в района на Народното Събрание са съгласувани от Столична община общо 7 протеста, демонстрации и обществени прояви.От 08:30 до 22:00 ч. на тротоарното пространство до градинката срещу служебния вход на Народно събрание: "Подкрепа на правителството", Георги Годев, Вера Стаевска

От 08:30-22:00 ч. на тротоарното пространство до градинката срещу служебния вход на Народно събрание: "срещу смяната на Никола Минчев като председател на Народното събрание на Република България, ПП "Движение Да, България"

От 10:00-11:30 ч. на пл Народно Събрание, източно от паметника на Цар Освободител: "Грижа за българските общини", сдружение "Толерантност"

От 11:00-22:00 ч. на пл. Народно Събрание, източно от паметника на Цар Освободител: "срещу управлението на кабинета на Кирил Петков и за разпускане на 47-то Народно събрание", Тодор Стоянов

От 11:30-13:00 ч. на пл Народно Събрание, западно от паметника на Цар Освободител: във връзка с икономическото развитие в България и позицията за РМС, национално движение "Хан Кубрат"

От 12:00-16:30 ч. на пл. Народно Събрание, западно от паметника на Цар Освободител: "Не предавай Македония", ПП ВМРО

От 18.00-22.00 ч. на пл. Народно Събрание, западно от паметника на Цар Освободител: с искане за оставка на правителството, Христина Коемджиева

Разрешено е и поднасяне на цветя на "Паметника на съветската армия" в 21 ч.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Па
    ПАТРИОТ.
    1 0
    07:56, 22 юни 2022
    Дпс-турска мафиотска сбирщина която използува 30 години етническата карта а техните лидери начело със сава-доган бяха в основата на възродителния процес. 90 процента са бивши агенти на дс-ако не знаете какво е дс питай те доган,местан-павер,лютви юнал,и още и още.
    С петима псеведобългари като ментата-гнидата и там още двама трима кариеристи
    мекерета турски искат да се легитимират като българска партия но това е абсурд
    няма депутат кмет и т.н бездалавери хотели къщи за гости рапи и т.н. Какво стана с къщата за тях си на карадаито-парзидента. Манипулиран ***** които го сложили да п одмамва другите теориентирани като него от този етнос. Простотия и националисти.
Последни новини