От х:

Днес в x:

Фрийдъм хаус: Правителството на ГЕРБ възроди вредни практики от периода след Прехода

Най-старата американска неправителствена организация "Фрийдъм хаус", която работи за демокрацията по света, обяви годишния си доклад за състоянието на страните в преход, сред които е и България.

Заключението е, че корупцията остава най-очевидната слабост на демокрациите в страните, намиращи се между Централна Европа и Централна Азия. Следващата очевидна слабост са независимите медии. В увода към доклада България специално е посочена като пример за това, а правителството на ГЕРБ - като конкретен виновник:

"Истинският обхват на завладяването на държавата в дадена страна обаче често излиза наяве едва след като корумпираното правителство бъде отстранено. Неотдавнашните смени на властта в България (2021 г.) и Словакия (2020 г.) разкриха обезпокоителни модели на покровителство, конфликти на интереси и непрозрачни сделки, като бившите управляващи партии Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) и Посока-Социална демокрация (Смер-СД) очевидно възродиха вредни практики от периода непосредствено след прехода от комунизъм."

Друг извод, в който България се споменава, засяга либералните ценности:

"Ротацията (на властта - б.а.) на новите национални или местни лидери в страни като България, Хърватия, Чехия, Словакия и др. подчертава разочароващата асиметрия между изграждането и разрушаването на либералните демократични институции. Както показва опитът на Унгария, Полша, а сега и на Словения, за лошите актьори е сравнително лесно да увредят структурите, които са в основата на една демократична система. Отстраняването на тези щети изисква много повече време и усилия. Но една от присъщите силни страни на демокрацията е нейната устойчивост: докато някои компоненти на свободното самоуправление функционират, те могат да допринесат за възстановяването и подобряването на тези, които се разрушават."

"Фрийдъм хаус" констатира широко недоволство от демокрацията, което расте. У нас то е цели 62% - един от най-високите проценти в сравнение с останалите страни от бившия Източен блок, които сега са членки на ЕС.

Цялостният извод за страната ни е, че тя е свободна, полуконсолидирана демокрация. За сравнение, съседните ни Северна Македония и Сърбия са класифицирани като частично свободни и в категория "преходно управление или хибриден режим".

В доклад се казва, че "ЕС трябва да окаже натиск върху България да оттегли възраженията си за кандидатурата на Северна Македония".

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ба
    Бай Танас
    6 -5
    14:37, 20 апр 2022
    Емисарите работещи за подобен род организации са приближени от кръга Капитал на Иво Прокопиев - и все агнешки главички! Личи си че сте медия на олигарха Иво Прокопиев! Защо я пишете тази статия май и вие обърнахте палачинката и клекнахте за македония?
    • Др
      Драги
      6 -5
      15:21, 20 апр 2022
      Бай Танасе, а ти защо пишеш този коментар, бе човек? Ти на кого си клекнал, та пяна ти излиза от споменаването на ... годишния доклад на Фридъм Хаус. Кви олигарси, ква Македония, бе човек. Ми ти да видиш пък за Русия какво са написали, инфаркт ще получиш
  • 2
    Га
    Газдов
    6 -3
    20:47, 20 апр 2022
    Бай Танас от народната власт бивш пандизчия !
    Умираш от желание да се върне крадеца от Банкя
  • 3
    Ки
    Кирето закъса
    3 -4
    21:30, 20 апр 2022
    И сега Посолството се чуди как да дига рейтинга на тия откъсаци

Още новини

Последни новини