От х:

Днес в x:

Уволнения по високите етажи на БАБХ след акциите на ГКПП „Капитан Андреево“

Смени по върха на Българската агенция за безопасност на храните, след посещението на министър-председателя Кирил Петков през миналата седмица и последвалата акция на няколко служби в събота и неделя на Граничния контролно-пропускателен пункт „ Капитан Андреево“. Снощи правителствената пресслужба изпрати съобщение към медиите, че със заповед на премиера Кирил Петков за заместник -изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните  е назначена проф.Оля Караджова. Специалистката по  растителна защита сменя на поста инж. Николай Роснев. 

От сайта на БАБХ става ясно, че засега не са отразени промени в ръководството на дирекцията в Хасково. Като неин началник все още е записан д-р Стойчо Димитров Курдов.

След посещението на Кирил Петков на граничния пункт, при което медии не бяха допуснати там, от правителствената  пресслужба съобщиха, че то е свързано с организацията на фитосанитарния контрол и контрола върху продукти с животински произход на границата. Целта е да се проконтролира дали  механизъм на границата за спиране на продукти, които не отговарят на изискванията за качество и безопасност на Европейския съюз и на България е работещ.

Ден по-късно на пункта влязоха за инспекция БАБХ, НАП, Икономическа полиция и ДАНС. А в неделя правителственият говорител Лена Бориславова коментира, че първоначалните  резултати от проверките са „потресаващи“.  В предаването „120 минути“, където гостува Бориславова, стана ясно, че тя е присъствала на проверката, извършена от министър-председателя в петък на граничния пункт с Турция. „Фитосанитарният контрол на границата се извършва все още от частни фирми. В едно от помещенията видяхме, че то е по-чисто отколкото в едно  болнично заведение. Там не е стъпвало животно, проверките се правят формално, ако изобщо се правят“, добави тя.

Вчера министърът на земеделието Иван Христанов пък обясни, че причината за включването на силовите структури в проверката на граничния пункт е , че митнически служители са получили смъртни заплахи след началото на инспекциите. „Броени часове, след като решихме да възстановим видеонаблюдението на граничния пункт при „Капитан Андреево”, което е свързано със засилените проверки върху вноса на храни от трети страни, наши служители са получили анонимни телефонни заплахи, че „ще бъдат заклани”, съобщи той. И добави, че заради заплахите че ще се наложи част от контролиращите екипи да бъдат сменени. Той посочи в прав текст, че „мафиотските структури, които се „хранят” от нелегалните канали за внос на храни, започват бясна отбранителна война срещу правителствените мерки“.

Стана ясно още, че частната лаборатория, който прави изследванията на пункта „Капитан Андреево“ няма връзка с фирмата “Пи Еф Си“ ЕООД,  стопанисваща „златния гьол“, около която се заформи скандал през лятото на миналата година заради изтичането на милиони левове от държавната хазна.

Тогава стана ясно, че извършващата дезинфекцията на превозните средства на граничните ни пунктове към Турция, има касови апарати ,които не са вързани към НАП, а също и липсват 32 милиона лева на каса.

В резултат на разкритията данъчните съставиха 10 акта за административни нарушения на “Пи Еф Си“. И от 22 юни започнаха да прибират всекидневния генериран кеш от дезинфекцията, която извършва фирмата.

Буквално в края на декември 2021 година пък беше сменен изпълнителният директор на БАБХ д-р Христо Вълчанов. Със заповед на премиера Кирил Петков на позицията беше назначен проф. д-р Христо Даскалов.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини