От х:

Днес в x:

Националка от отбор на Украйна по художествена гимнастика стана част от „Аида“ в Хасково

    Емоционална и незабравима беше тренировката на отбора по художествена гимнастика „Аида“ - Хасково днес.

    Треньорският състав, децата и родителите на тима посрещнаха две деца на бежанци от Украйна, който са се установили в Хасково и Юлия Чернова, която била в националния отбор на Украйна при Ирина Дерюгина, а през последните години е треньор. Те бяха посрещнати в залата с плакати и подаръци. Децата от „Аида“ подариха картички на украински на новите си съотборнички- София на 6 години и Аиша на 10 години. По-малкото момиченце е тренирало в родината си спортна гимнастика, а по-голямото се занимава с художествена гимнастика вече от шест години.

    В състезателната си кариера Юлия Чернова има записано участие и на Олимпиадата в Атина през 2004 г.

    „ За нас е много вълнуващо, чест и привилегия е да имаме спортист и треньор от такъв ранг в клуба. Има хора, които срещаш в живота си случайно, при обстоятелства, които дори и не можеш да си представиш, че биха съществували, а имаш усещането, че ги познаваш от години. Такова ми е и усещането за Юлия. Тя е страхотен човек, познавам я от няколко дни, а имам чувството, че е цял живот.“, сподели Яна Михайлова, президент на СКХГ“Аида“ и негов главен треньор. Запознанството й с украинката тръгва преди седмица, когато Мариета Дукова от Управителния съвет на Българската федерацията по художествена гимнастика и президент на клуб „Академик“ й се обажда и я моли за подкрепа на човек от гилдията, бягащ от войната в Украйна и който се е насочил да се установи в Хасковския край. Най-напред комуникацията е само онлайн. В края на миналата седмица Юлия Чернова пристига с още една жена и три деца в с. Орлово, където са наели къща. Избират да се установят в селото, защото там имат познати. В събота се срещат с Яна Михайлова на живо, която я кани да остане като част от треньорския състав на хасковския клуб.

    За първи път днес обаче Украинката се среща с всички състезателки.

    „Много е вълнуващо. Бях толкова притеснена, когато идвах насам, защото в родината ни нещата са много напрегнати, предстояха ми в България и срещи с много нови хора. Но сега съм много щастлива, че срещнах човек точно като Яна Михайлова“.

    Докато двете треньорки разказват за запознанството си, се прегръщат и в очите и на двете блестят сълзи на радост, като при среща на стари приятели, щастливи, че са се събрали отново след дълга раздяла.

    А за двете грации София и Аиша усмивките днес бяха десетки. Момичетата ще тренират в клуба безвъзмездно, а на посрещането получиха и брандирани тениски на клуба.

    „Когато пристигнахме преди две седмици Хасково ни посреща сив, беше студено, валеше. А днес вече е слънчев, красив и много зелен, усмивките са навсякъде и хората ни посрещат и ни подават ръка, за което сме много благодарни“, казва Катя-майката на София.

    „Само за минути двете децата от Украйна се приобщиха към отбора. За децата езикът не е бариера, защото всичко се случва много естествено при тях в общуването. Затова и с радост приех двете момичета от Украйна да станат част от нашие екип. Спортът и изкуството приобщават хората едни към други. Радостна съм, че около това се обединяват и много мои колеги от спортната и танцова гилдия в града -“Рона“, Футболен клуб Хасково, Баскетболен клуб -Хасково, Хандбален клуб „Асти 91“, и с радост ще приемат безвъзмездно деца на бежанци, които искат да тренират при тях.

    „Целта ни е да покажем на всички деца, които искат да тренират или да се занимават с изкуство, че навсякъде могат да намерят приятели и да срещнат обич“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ос
      Осман
      2 -1
      09:15, 30 мар 2022
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    Последни новини