От х:

Днес в x:

МБАЛ-Хасково с 30 легла за бежанци от Украйна

Онлайн среща между областните управители и Координационния национален щаб, към Министерски съвет, се проведе късно снощи, съобщиха от областна администрация.

На срещата са уточнени и разпределени задачите, свързани с работата на Кризисния областен център, който координира и съдейства за организацията по приемането на украинските бежанци.

Кризисният областен център в Хасково е сформиран още в края на февруари, но официално ще заработи от 11 март, информира областният управител на Хасково Катя Панева.

На територията на област Хасково първите 12 украински граждани дойдоха на 2 март.

В Областна администрация е направена организацията с проверките на РЗИ и ДАНС, след което хората са настанени в хотели в Минерални бани, където организацията за тях вече е отговорност на кмета Мюмюн Искендер.

Следваща група от 17 украинци пристигна на 4 март. Хората са изпратени в хотелски комплекс в димитровградското село Радиево.

Информацията на Областна администрация – Хасково е, че на 8 и 9 март са пристигнали още 25 украински граждани, които са настанени в частни домове.

Същевременно, в свое писмо Министерството на здравеопазването посочва, че са изпратени указания за координация между Центъра за спешна медицинска помощ и МБАЛ – Хасково, която пък е осигурила 30 болнични легла, в случай на необходимост.

Частните лица, приемащи украински граждани, трябва да ги регистрират в МВР, както и да уведомят Областна администрация. При настанените в хотели редът е същият. Но там има система за предаването на информацията, спрямо попълнените адресни карти. Пребиваващите получават регистрационна карта на чужденец с временна закрила.

В Областна администрация – Хасково е събрана информация от общините в региона, за обекти, които могат да се използват за настаняване. В края на февруари обяви и телефон +359 886 62 26 77 за:

– лица, които желаят да предоставят места на настаняване;

– лица, които желаят да предоставят дарения;

– информация за лица, които пристигат на територията на област Хасково или вече са настанени;

– представители на общински координационни центрове на територията на област Хасково.

Информацията на посочения телефон може да се подава всеки ден от 9:00 до 17:00 часа.

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини