От х:

Днес в x:

Може ли напрежението между НАТО и Русия да бъде потушено по дипломатически път

След като Русия обяви изтеглянето си от границата й с Украйна, Западът изрази съмнения и поиска доказателства. Възможно ли е напрежението по оста НАТО-Русия да бъде потушено по дипломатически път, темата коментираха в студиото на „Здравей, България” журналистът Чавдар Стефанов и Олена Коцева от Сдружение на украинските организации в България.

Според Коцева обявяването от руска страна, че се оттеглят войските й, е пореден хибриден ход. Тя припомни, че през 2014 г. Русия първо е твърдяла, че не воюва в Украйна, а по-късно сама е признала, че там се водят военни действия.

Журналистът Чавдар Стефанов смята, че липсва доверие към външната политика на Русия в световен мащаб.

„Бих се съгласил с един мой руски колега, който определи сегашния период на управление на президента Владимир Путин като период на мракобесническа политика – с дрънкане на оръжие и ходене по острието на ножа”, каза журналистът.

„Русия не изпълнява Минските спогодби откакто те са били подписани. Това, че руската Дума призова Путин да признае Донецка и Луганска народни републики, много ми прилича на случилото се с Крим”, заяви представителят на украинската общност в България.

Тя сподели, че след вчерашния КСНС при президента, не възлага големи надежди на днешната среща между военните министри на страните членки на НАТО.

„Какво може да направи един български батальон”, попита риторично Олена Коцева. По думите й сега България показва лицето си като партньор в НАТО, а позицията й е толкова снишена, че изглежда сякаш на нея не може да се разчита.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини