От х:

Днес в x:

Работодателите със самоконтрол за условията на труд от вкъщи

Пандемичната ситуация в последните две години наложи преместването на офиса за много отработещите вкъщи, като една от противоепидемичните мерки. Това обаче не означава, че трудещите се в домашна среда трябва да бъдат пренебрегнати от шефовете си спрямо условията си на труд. Идеята за завишаване на контрола за това лансира като актуална новият изпълнителен директор на Главна инспекция по труда Елена Аврамова. до колко обаче това е възможно да се случи с реални проверки, обяснява директорът на Инспекцията по труда в Хасково Кирчо Кирев.

„Идеята е наистина актуална, но разпоредбите, които регламентират работата от разстояние са отдавна разписани в българското законодателство. Според тях работодателят е задължен да осигури еднакви условия на труд за всички свои работници и служители, независимо дали работното им място е вкъщи или в помещение на предприятието, в офиса“, казва той и добавя, че работещите в домашна среда имат същите права и задължения като колегите си, които полагат труд в самото предприятие или в офиса на фирмата.

Според Кирчев, кампанията, която предстои за контрол на работата в домашна среда, ще е повече насочена към самите работодатели от гледна точка на това те да имат възможност да си „сверят часовниците“ и да разберат дали действително са направили възможно на-доброто по осигуряване на условията на труд на хората си, които работят от вкъщи. Това ще се случи чрез въпросник, които работодателите ще попълват.

„Ще се използва въпросник за самоконтрол, разработен от агенцията. Ще има въпроси, свързани с условията по осигуряването на работното, техническото и друг вид оборудване на работното място, задълженията и разходите по поддръжката му. А това се уговаря в индивидуалния трудов договор за работа от разстояние, споразумение към трудовия договор или в колективния трудов договор“, обяснява Кирчо Кирчев.

Иновативния метод е разработен по проект за оптимизация в Инспекцията по труда и е финансиран по ОП„Развитие на човешките ресурси“. Той е базиран основно на превенцията.

Чрез този начин на контрол се цели подобряване условията на труд, без да се налага проверка на място в обекта на контрол, а в случая в дома на работещите.

„Спецификата на контрола при работа от разстояние, който е свързан задължително с предварителна уговорка с работещия, за да бъде проверено работното място в дома му, крие риск традиционните проверки да не бъдат много ефективни, тъй като се губи ефектът на изненадата. В този смисъл очакванията са иновативният начин на контрол, който не изисква посещение на място, но в същото време стимулира работодателите сами да подобряват условията на труд, за да избегнат евентуални бъдещи санкции, да бъде много по-ефективен“.

И до момента, в рамките на общия контрол, когато се установи, че работодателите са възложили работа от разстояние на свои работници и служители, Инспекцията по труда е проверявала дали се спазват и техните права, като е проверявала документи, относими към условията им на труд. До момента в Хасково обаче не са засечени нередности. Няма нито една жалба от работещи в домашна среда в региона за неспазване на договорите им или неосигуряване на необходимата техническа поддръжка. За страната обаче се отчита ръст на такива жалби.

Ако все пак има засечени нередности, работодателите ще имат най-малко месец, за да отстранят несъответствията без да има риск за налагане на санкции. Целта е да бъдат подобрени условията на труд в много повече предприятия, отколкото могат да бъдат обхванати от контрола.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Пр
    Промяната.....
    5 0
    16:28, 25 яну 2022
    Списъкът на Минко Ангелов включваше и Инспекцията по труда, ама май му се размина на Кирев, поне засега.
  • 2
    Ве
    Велики
    4 0
    19:54, 25 яну 2022
    Продължава ме с глупостите
  • 3
    Ха
    Хасан
    2 -2
    21:06, 25 яну 2022
    Кои работи ут къщи само жена . Защото не работи утвън да изкарва пари да види
Последни новини