От х:

Днес в x:

Десет американски авиокомпании предупреждават за опасност от хаос заради 5G близо до летищата

Ръководителите на десет големи американски пътнически и товарни авиокомпании предупредиха властите в САЩ за опасност от хаос заради насроченото за утре стартиране на свръхбързата мобилна технология 5G около летищата. Предупреждението е оправено в писмо, цитирано от Франс прес и Ройтерс.

Авторите на писмото призовават за незабавна намеса, за да се предотвратят големи оперативни безредици за пътниците, превозвачите, снабдителските вериги и доставката на основни медицински продукти.

Авиопревозвачите са обезпокоени от последствията от 5G за самолетите поради възможни смущения на бордовите уреди.

В един ден като неделния например, над 1100 полета и 100 000 пътници щяха да подлежат на отмени, отклонения или закъснения, отбелязват ръководителите на "Американ еърлайнс" (American Airlines), "Делта" (Delta), "Саутуест еърлайнс" (Southwest Airlines), и други авиокомпании, както и на въздушните подразделения на гигантите в логистиката "ФедЕкс" (FedEx) и Ю Пи Ес (UPS). Според тях търговията на страната ще спре напълно. Затова те призовават 5Джи мрежата да бъде разгърната, но не и когато антените са прекалено близо до летища. Призивът е отправен до Федералното управление за гражданска авиация на САЩ (ФАА - FAA) и до телекомуникационния регулатор, Федералната комисия по комуникациите (FCC).

Вчера ФАА публикува кратко изявление в опит да успокои безпокойствата, но без да посочва конкретни мерки.
В началото на януари авиокомпаниите бяха издействали нова отсрочка за 5G, до утре. Те заплашиха да съдят телекомуникационните гиганти AT&T и Verizon Communications, за да издействат отлагане и технически промени в инсталациите на мрежата.

Честотните пояси 3,7-3,8 ГХц (GHz) бяха дадени на Ей Ти енд Ти и "Върайзън" през февруари след търг за няколко десетки милиарда долара.

На фона на тези безпокойства за взаимодействие на антените с уредите за измерване височината на полета, ФАА издаде нови наредби, ограничаващи употребата на тези уреди в самолетите при някои обстоятелства.

Авиокомпаниите обаче се противопоставиха заради потенциалните допълнителни разходи и призоваха да се намери друго решение, припомня АФП.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини