От х:

Днес в x:

Нобелистът Люк Монтание се включи в протестите срещу Сovid сертификатите

 В редица европейски градове и тази неделя се проведоха протести срещу ограничителните мерки, въведени от правителствата за справяне с пандемията.

Демонстрациите в Италия бяха и срещу новия "супер зелен" пропуск изискващ ваксина или преболедуване, задължително ваксиниране за някои трудови категории и за над 50-годишните.

Протестите бяха организирани от над 40 сдружения и комитети.

Най-многобройни бяха протестите в Рим - към 5000 души от цялата страна се събраха се на площад San Giovanni, и в Милано, предаде БНР.

В Рим пристанищни работници от Генуа с надписи "Свобода и Истина" доброволно се грижеха за спокойното провеждане на събитието.

В Милано специален гост бе френският учен и носител на Нобелова награда за откриването на вируса на СПИН - вирусологът Люк Монтание.

На площада пред демонстрантите той заяви:

"Противно на казаното, тези ваксини изобщо не предпазват. Това става ясно постепенно и е научно признато днес. Това доказват не само научните експерименти, но и тестовете върху болните."

Навсякъде протестиращите издигнаха лозунги за свобода, позовавайки се на Конституцията, със скандирания "Долу ръцете от децата" , "Стига здравна диктатура", както и с призиви за оставката на италианския премиер Марио Драги, предаде БТА.

Най-голямата демонстрация във Франция беше в Париж в района на Айфеловата кула. Недоволните носиха плакати с надписи "Те не искат да контролират вируса, а вас".

Демонстрации имаше още в градове като Бордо, Тулуза и Лил. Част от хората скандираха "Не на ваксините" и "Свобода за Джокович".

Според френското вътрешно министерство общият брой на участвалите в демонстрациите в страната е бил около 54 хиляди.

Малко преди тези демонстрации френските депутати приеха на второ четене проектозакон, който превръща здравния пропуск във ваксинационен пропуск.

Паралелно с това десетки хиляди здравни пропуски вчера бяха обявени за невалидни заради непоставена бустерна доза от ваксините. Сега жителите на Франция трябва да са си поставили бустерна доза най-късно седем месеца след първите две дози, в противен случай пропускът се обявява за невалиден.

От 15 февруари срокът между първоначалните дози и бустера ще бъде намален на четири месеца.

Хиляди протестиращи излязоха в неделя по улиците на Амстердам, за да изразят несъгласието си с наложените от правителството противоепидемични мерки и ваксинационната кампания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В същото време броят на новозаразените с коронавируса достигна нови високи стойности.

Силите на реда имаха право да спират и претърсват демонстрантите. В разрешените за акцията места бяха разположени десетки коли на силите за борба с безредиците.

Демонстрантите носеха транспаранти и жълти чадъри. Към днешната протестна проява се присъединиха и фермери, които докараха трактори на централния площад пред Рийксмузеум.
Днешните протести бяха организирани и като напомняне за сблъсъците от преди година - на 17 януари 2021 г., между демонстранти и полицаи, когато при забрана за публични събирания противниците на ограничителните мерки призоваха недоволните да се видят, "за да пият кафе", предаде ДПА.

Нидерландия до петък бе в един от най-строгите локдауни, включително по коледните и новогодишните празници. Подложен на натиск, премиерът Марк Рюте отмени част от ограниченията и магазините, фитнесите и фризьорските салони вчера отвориха врати, но ресторантите, кафенетата, баровете остават затворени до 25 януари. Това важи и за музеите, театрите и кината.

Броят на новозаразените днес счупи нов антирекорд - повече от 36 000 души. От началото на пандемията инфектираните с коронавируса в страната са повече от 3,5 милиона, а смъртните случаи - 21 000.

Демонстрации срещу наложените мерки и ограничения и срещу задължителната ваксинация се проведоха и в няколко германски града.

wikipedia: - Люк Монтание е френски вирусолог. Заедно с Франсоаз Баре-Синуси открива ХИВ, вируса на СПИН. През 2008 г. за откритието си двамата френски учени, заедно с Харалд цур Хаузен, получават Нобелова награда за медицина.

Откриване на вируса на СПИН

През 1982 г. Уили Розенбаум, лекар, работещ в болница „Hôpital Bichat“ в Париж, моли да проучи възможността причината за мистериозния нов синдром, който по-късно е наречен СПИН, да е вирус. Розенбаум е имал решаваща роля в откриването на вируса на СПИН, защото често на научни конференции е изразявал своята хипотеза, че източникът на болестта е вирусен, и дори е направил биопсия на лимфен възел от свой пациент, където е открит вирусът.

През 1983 г. група от изследователи и лекари, водени от Монтание и Франсоаз Баре-Синуси, открива вируса, причиняващ болестта. Първоначално вирусът се нарича LAV (Lymphadenopathy-associated virus). Година по-късно, след като група от американски изследователи, ръководени от Робърт Гало, потвърждава откритието, вирусът получава ново име HTLV-III (човешки Т-лимфотропен вирус тип III).

През 1990 г. Монтание отрича, че ХИВ може сам да предизвика СПИН. Той заявява, че ХИВ се нуждае от кофактор, който според него е микоплазма. Повечето съвременни учени не споделят това виждане.

Монтание води спорове с Робърт Гало за това кой пръв е изолирал ХИВ, но накрая двамата се съгласяват на компромисно решение: и двамата се записват като откриватели на вируса ХИВ.

В продължение на няколко години в научния свят продължават споровете на кого принадлежи правото на първоначалното откритие на вируса, на екипа на Монтание или на този на Гало. През 2008 г. спорът изглежда окончателно уреден след обявяването на Нобеловата награда за физиология и медицина за Монтание и Франсоаз в Съединените щати за откриването на вируса на СПИН, без споменаването на работата на Гало.

Монтание е съосновател на Глобалния фонд за изследване и превенция на СПИН и съвместно управлява Международната програма за вирусологично сътрудничество.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ва
    ВАКСЪР
    0 -2
    10:34, 18 яну 2022
    Анти Ф.А.К ц.ъ.р.и.т.е са необразовани.
    • Не
      Не съжалявам убоден
      1 0
      10:36, 18 яну 2022
      Сам си е взел решението. Сам ше си носи последствията. Него ше го били **** а не мен.
  • 2
    От
    От 15 ти февруари
    1 0
    15:22, 18 яну 2022
    Срокът на бустера ще бъде намален на четири месеца.
    ЕЙ ТОВА НАЙ- МЕ КЕФИ.
    Некой таралеж да коментира има ли къде да забие още една игла. Ако нема. В гъзът да си я сложи.
Последни новини