От х:

Днес в x:

Семейство от Димитровград иска децата си от министъра

Петко и Нина Бакърджиеви

Семейство Петко и Нина Бакърджиеви от Димитровград търсят среща със социалния министър Тотю Младенов в усилие да си върнат отнетите деца. Трите момчета – Роко, Петьо и Манол, са настанени в социални домове в Хасково след като преди два месеца 5-годишният Петьо падна от 4-ия етаж на блока на димитровградската улица “Димитър Благоев” №19. Детето оцеля по чудо и се отърва само с няколко счупени зъба и леки наранявания. След изписването му от болницата малчуганът бе настанен в социален дом. Двете му братчета – 6-годишният Роко, и Манол – на годинка и половина, също бяха настанени в социални домове.

Майката Нина била изоставила семейния дом около месец преди инцидента с падането на детето от терасата. Подобни раздели се били случвали и преди, призна бащата Петко Бакърджиев. Неговата версия за семейните проблеми гласи, че родителите на съпругата му не го одобряват и я навивали да го напусне. Майката Нина има и проблеми с нервите. Дни след нещастния инцидент с малкия Петьо тя така и не се появи в болницата да види детето си.

Родителските права бяха временно отнети след инцидента от хасковския районен съд. С децата пък работеха психолози и педагози. Петко Бакърджиев обаче настоятелно започва да иска момчетата си обратно дни след настаняването им в домове. Той обсипва социалните служби с молби, пише жалби и до социалното министерство, че към него се проявява несправедливост. Бащата твърди, че вече е създал всички необходими условия в жилището за отглеждането на хлапетата. След инцидента социалните откриха, че едното дете спяло на дивана, а другото – но дюшек на пода. Най-малкото - Манол, пък бе прието в детското отделение в Димитровград обезводнено.

Вече съм обзавел апартамента с всичко необходимо, но социалните изобщо не са стъпили тук да се уверят в това, ядосва се Петко Бакърджиев. Заради децата жена му Нина се върнала в семейството. Тъщата, която била против зет си, пък подписала клетвена декларация, че ще помага с каквото може на семейството, включително финансово, само и само да върнат децата вкъщи.

От социалната служба обаче са безкомпромисни, че трябва да бъде изпълнена докрай програмата за социализация на децата. Настояват и за гаранции, че тежкият инцидент няма да се повтори.

Малкият Роко в дом "Асен Златаров"

“Има много силна емоционална връзка между бащата Петко Бакърджиев и Роко”, поясни наскоро шефката на дома за сираци “Асен Златаров” в Хасково Диана Желязкова. По думите й детето преживявало истински шок при всяко посещение на бащата в дома. Родителят също е силно привързан към синовете си и приема като огромна несправедливост отнемането им.

Сложният въпрос – дали децата да бъдат върнати на родителите, ще трябва да бъде решен от социалните служби. Петко и съпругата му Нина настояват това да стане час по-скоро. Последната им надежда е социалният министър да съдейства за по-бързото разрешаване на заплетения случай.

 Тодор Кръшков

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини