От х:

Днес в x:

Водените от Русия сили пристигнаха в Казахстан

Водените от Русия сили пристигнаха в Казахстан по искане на президента Касъм-Жомарт Токаев. Той обвини за избухналите безредици обучени в чужбина терористи, без да даде доказателства.

Миротворческите сили на Организацията на договора за колективна сигурност ще наброяват около 2500 души и ще останат в Казахстан за няколко дни или седмици.

Властите в най-големия град на страната Алмати съобщиха, че са убити десетки бунтовници. Загинали са и най-малко18 служители на силите за сигурност. Полицията публикува и няколко видеозаписа и снимки, на които се виждат сблъсъци на протестиращи със силите на реда в различни части на страната, без да се уточнява кога са заснети.

Според международната разследваща група InformNapalm, Русия е изпратила в Казахстан части, които са участвали в окупацията на Крим и в боевете в Донбас. Уточнява се, че става дума 45-а въздушно-десантна бригада със специално предназначение, за 98-а бригада на въздушно-десантните войски и за сили от Центъра за специално предназначение "Сенеж".

Беларуски военни пристигнаха в Казахстан с 5 самолета, съобщи местното издание Vласть. 

Очаква се да пристигнат и сили от Таджикистан и от Армения.

Междувременно продължават протестните акции в други градове на страната. Мобилният интернет остава блокиран в по-голямата част на страната.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Os
    OSMAN BEG
    0 -2
    21:10, 7 яну 2022
    Правоверни, обесете псето!
Последни новини