От х:

Днес в x:

МВнР на Казахстан: Въоръжените сили се противопоставят на терористите, а не на "мирните протестиращи"

Коментар на Министерството на външните работи на Република Казахстан относно публикации в отделни чуждестранни медии, предоставен от посолството на Република Казахстан в Република България:

Редица публикации в чуждестранни медии за ситуацията в страната ни след въвеждането на извънредното положение са явно повърхностни и едностранчиви. Министерството на външните работи смята в тази връзка, че е уместно да се отбележи следното:

В Мангистауска област и във всички големи градове на страната се проведоха мирни митинги. Исканията на протестиращите са напълно удовлетворени. В същото време от тази ситуация се възползваха терористични, екстремистки и престъпни групи за ескалация на напрежението и насилието. В тази връзка в страната е обявено извънредно положение.

Както показаха събитията в Алмати и редица други региони на страната, Казахстан бе подложен на въоръжена агресия от добре координирани терористични групи, обучени в чужбина. Според предварителните данни сред нападателите има лица, които имат опит от участие в боеве в "горещи точки" на страната на радикални ислямистки групировки.

Понастоящем правоприлагащите органи и Въоръжените сили на Република Казахстан се противопоставят на терористите, а не на "мирните протестиращи", както някои чуждестранни медии изопачават. В тази ситуация, Казахстан, бе принуден да потърси помощта на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), която изпрати миротворчески сили с обща численост около 2 500 души, за подпомагане на стабилизиране на обстановката. В мандата на миротворците влиза охрана на стратегически обекти и подпомагане на казахстанските сили на реда.

Трябва да се подчертае, че основните бойни действия срещу терористични групи се водят от правоохранителните органи и Въоръжените сили на Казахстан.

Миротворческите сили на ОДКБ ще стоят в Казахстан временно и ще напуснат страната след стабилизиране на ситуацията при първото обръщение на казахстанската страна.

Особено важно е, че мирните участници в протестите не са подложени на никакво преследване.

Правоприлагащите органи ще проведат мащабно разследване на причините за ситуацията, резултатите от което ще бъдат предоставени на международната общност. Трябва да се отбележи сплотеността на народа на Казахстан, подкрепата му за решенията и действията на президента К.Токаев за възстановяване на мирния живот. Казахстан е решен да защити демокрацията и Конституцията от ислямистки радикали и терористи!

За съжаление, в резултат от сблъсъците има човешки жертви както сред служителите на правоприлагащите органи и сред военнослужещите, така и сред цивилното население. В тази връзка 10 януари 2022 г. е обявен в страната за Ден на национален траур.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Фб
    фб
    2 0
    14:03, 10 яну 2022
    Той и Бокича така викаше, като обгазяваше деца и майки.
Последни новини