От х:

Днес в x:

Казахстан затвори банките. Похитени самолети на летището в Алма-Ати

Напрежението в Казахстан продължава да расте. Похитени са самолети на летището в Алма-Ати. Властите провеждат антитерористична операция. Това съобщи ТАСС.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев призна, че в Алма-Ати "терористични банди" са превзели летището и са завзели пет самолета, сред които има и чуждестранни.

"Алма-Ати беше нападната, разрушена и подложена на вандалски актове. Жителите на града станаха жертвa на атаките от терористи и бандити", каза Токаев в сряда по време на среща, показана от телевизионния канал "Хабар-24".

Осем служители от силите за сигурност са загинали при протестите в Казахстан, а 317 са били ранени, съобщават местните медии. 

Той заяви, че терористични групировки бушуват в Алма-Ати и други градове на Казахстан. "Истинските терористи са ни добре познати. Те вилнеет в момента в Алма-Ати, в други градове. Те завземат инфраструктурни сгради и най-важното - завземат помещенията, където се намира стрелково оръжие", каза Токаев.

По думите му терористите се бият с курсанти от военните училища. "В момента се води битка край Алма-Ата с въздушно-десантните части от министерството на отбраната", разкри държавният глава.

Работата на всички банки  в Казахстан е спряна, съобщи в четвъртък официалният представител на Националната банка на републиката Олжас Рамазанов.

"Агенцията за регулиране и развитие на финансовия пазар и Националната банка на Казахстан, като вземат предвид провеждането на антитерористични операции от правоприлагащите органи и като вземат предвид временните прекъсвания на интернета, както и за защита на здравето и живота на служителите на финансовите организации и потребителите на финансови услуги, информира за временно прекратяване на дейността на всички финансови организации", каза Рамазанов.

Всички административни сгради в столицата на Казахстан - Нур-Султан, са строго охранявани, съобщи в четвъртък казахстанската държавна телевизия "Хабар 24", която продължава да излъчва.

Според началника на полицията Ержан Саденов ситуацията в града е овладяна, но въпреки това се въвеждат редица ограничения и е засилена охраната на обществения ред.

Ситуацията в Казахстан ескалира на 2 януари, когато започнаха митинги в Жанаозен (град в Мангистауска област, в западната част на страната) срещу рязко повишаване на цените на втечнения газ. След това те прераснаха в масови протести в цялата страна с икономически и политически искания. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини