От х:

Днес в x:

Почитаме Св. Сава, построил най-много манастири

Днешният 5-ти декември е посветен на Свети Сава Освещени. Той е роден е в Кападокия през 4-ти век. Когато е на 18 години е подстриган за монах. В манастира получава солидно образование.  След време излиза се преселва в пещера в палестинската пустиня, където търси уединение.

След смъртта на родителите си получава богато наследство, което дава за строежа на манастири.

Става  духовен ръководител на отшелническите обители. Умира на 94-годишна възраст в 533 г.

И ако в източноправославната църква, този ден е посветен на светец мъж, то на някои места у нас в народните традиции хората вярват, че Сава е жена - сестра на Варвара и Никола..

И в Хасковския край народът приемал Варвара и Сава като две „сестри” или като „слуги” на св. Никола.

Обредните действия на този ден са свързани с плодовитостта.

Жените, които все още не са се сдобили с рожба изпълнявали ритуал, подпомагани от най-възрастната жена в семейството, която се счита за най опитната в раждането и отглеждането на деца. Заедно пресяват брашно през обратната страна на ситотот.

В същото време на този ден народът продължава да се подготвя за един от най- големите празници през годината –Никулден. Народът казва: „Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава.

На 5-ти декември имен ден празнуват: Сава, Савка, Савчо, Светослав, Светослава, Слав, Слава, Славей, Славейка, Славейко, Слави, Славка,  Станислав, Станислава, Съби, Събина, Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини