От х:

Днес в x:

Гърция планира да забрани продажбата на коли с ДВГ през 2030 г.

Само преди няколко години Гърция се бореше за оцеляването си, а сега Кириакос Мицотакис демонстрира огромното самочувствие на водената от него държава, обявявайки изключително смел план за постигане на СО2-неутралитет. И това се случва на фона на пълното информационно заглушаване на термина „зелена сделка”, който в родния „ефир” се прокрадна плахо едва през последните няколко седмици.

Но гръцкият министър председател показва, че фалиралата преди няколко години държава вече е по-смела от повечето членове на ЕС. В края на миналата седмица стана ясно, че Мицотакис има намерение да обнародва закон, който да регулира времево постигането на СО2 неутралитет на Гърция.

Гръцкото правителство иска до 2030 г. да намали отделяните емисии СО2 с 55%, а през 2040 г. това намаляване вече да е 80%, за да се постигне въпросният нулев отпечатък върху природата през 2050 г.

Една от стъпките за постигане на голямата цел е забраната за продажба на нови автомобили с двигател с вътрешно горене през 2030 г., пет години по-рано от поставения от ЕС краен срок. През 2025 г. се предвижда всички нови такси в Атина и Солун да са електрически, като през същата година 1/3 от колите под наем също не трябва да отделят вредни емисии, без да се посочва дали става въпрос за двата основни града или за цялата страна.

И това идва на фона на родната програма „Околна среда 2021 – 2027”, в която в един абзац е записана субсидия (евентуална) за покупка на електромобил до 12 000 лв. Евентуална, защото за тази субсидия се искат евро пари, а нито една държава в ЕС не субсидира покупката на електромобили с евро фондове.

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини