От х:

Днес в x:

Какво е кръгова икономика?

Кръговата икономика представлява сравнително нов икономически модел, позволяващ постигането на устойчивост на икономическото развитие, при който отпадните продукти постоянно се рециклират и влагат в нови производства. По този начин значително се намаляват отпадъците, ограничава се негативното им въздействие върху околната среда и се повишава ресурсната ефективност.

Традиционната линейна икономика има за цел постигането на печалба чрез ниски разходи на суровините и на производствения процес, за създаването на икономическо богатство и успех на голям брой компании. Стоките, придобити от потребителите, след като вече не са нужни, развалят се или станат морално остарели, се изхвърлят. Практиката показва, че запазваме по-малко от 5% от продуктите, които купуваме.

Модел на линейната икономика

Линейната икономика зависи от две основни предпоставки:

  1. Постоянното наличие на невъзобновими ресурси, които могат да бъдат вложени в производството
  2. Осигуряването на достатъчно места за изхвърляне на отпадъците

Несъвършенствата на линейната икономика водят до постоянно задълбочаване на екологичните проблеми поради растящите количества отпадъци и тяхното отрицателно въздействие върху въздуха, водите и биоразнообразието. Непрестанно засилващите се нужди от енергия, увеличаването на селскостопанската и всякаква друга продукция, необходима да задоволи нуждите на увеличаващото се население, допринасят за допълнителното нарушаване на еко баланса. Затова ръстът, основан на извличането на все повече ресурси и изхвърлянето им след това, е ограничен. Той има праг, отвъд който не може да продължи да съществува, да се развива и да печели. 

Затова е необходим нов икономически модел, базиран на кръговата икономика. Тя е базирана на стратегия за запазване на природните ресурси, така че всички хора на Земята да постигнат приемливо ниво на просперитет, без да унищожат планетата си по пътя към постигането му.
 
Модел на кръговата икономика

В кръговата икономика стойността на продуктите и материалите се запазва възможно най-дълго време. Ресурсите се използват максимално ефективно, отпадъците се минимизират, а когато даден продукт достигне края на своя жизнен цикъл, той се използва отново, за да създаде допълнителна стойност. Кръговата икономика насърчава растежа, устойчивостта и конкурентоспособността в дългосрочен план.

Кръговата икономика е начин за преодоляване на необратимите щети, причинени от изчерпването на природните ресурси. Тя представлява модел, стимулиращ създаването на нови бизнес възможности, въвеждането на иновативни методи за производство и потребление, а с това – специфични умения и нови работни места.

EnvironmentYou

Видеа по темата

Последни новини