От х:

Днес в x:

Откриха информационна експозиция за панаира в Узунджово на Световния ден на туризма

    12 пана с информация за историята на прочутия Узунджовски панаир са монтирани в двора на църквата „Успение Богородично“ в селото.

    Информационната експозиция беше открита по повод Световният ден на туризма, който се отбелязва на 27-и септември.

    Инициативата е на Туристически информационен център – Хасково.

    На 11 от таблата има снимков материал и с текст се припомня за съществуването в рамките на два века на тържището, което е било средище за търговия между Запада и Изтока, разказа Митра Тодорова от ТИЦ.

    На 12-ото пано е отпечатан QR код, чрез сканирането на който може да се гледа откъс от комедията на режисьора Стефан Сърчаджиев от 1960 година “Хитър Петър“. А връзката с Узунджовския панаир е, че в лентата има сцени, които пресъздават бита и духа на тържището.

    Предполага се, че панаирът е възникнал като пазарище около храмовия празник на старата църква, която се е намирала на мястото на джамията в Узунджово, тъй като се е провеждал в края на август и началото на септември. По стар стил на 28-и август се отбелязва Успение Богородично.

    Всеизвестно е, че през Узунджово са минавали всички търговски сделки за селскостопанската продукция и се е уреждал износът от България към страни от Европа и към Близкия изток. Чуждестранните търговци, които са идвали на него, са били от Англия до Индия. Търгували са се и скъпоценни камъни и диаманти в т.нар. „Темната чершия“, занаятчийски произведения, извършвали са се и оръжейни сделки. Узунджовският панаир е бил нещо между бизнес форум, търговско изложение, но и трудова борса, защото на него училищата са си набавяли учителите, необходими им за следващата година.

    Панаирът е продължавал 40 дни.

    Икономическото му значение намалява с пускането на железницата и засилването на търговията по морските пристанища след 1870 година.

    За последно във вида, в който е бил през последните два века, Узунджовският панаирът е проведен през 1876 година.

    И до днес една от местностите в Узунджово се казва Ат пазар, там по времето на големия панаир са с продавали конете, разказа Предполага се, че по-късно откритият Мострен панаир в Пловдив приема традициите на Узунджовския.

    На 12-ото пано в информационното изложение, открито днес в двора на храма, има и превод от арабски на надписа, който е запазен над входа на храма и до днес, който гласи: Височайший, комуто сме задължени, покровителю. Нека добрият съветник да бъде оказващ пътя! Сърцето търси ненадейно създателя.“

    Паметник на културата от национално значение е дворът пред църквата, където се е провеждал Узунджовския панаир. А самият храм е като част от неговото съществуване, поясни Митра Тодорова.

    По-рано днес, за да отбележат Световния ден на туризма, ученици от 8-те класове на Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ посетиха Туристическия информационен център. Чрез виртуална разходка под мотото „Опознай родния край“ те се запознаха със забележителностите в община Хасково и с дейността на туристическия център.

    По инициатива на ТИЦ и община Хасково са изготвени и раздадени в детските градини и пана със знаковите туристически забележителности в града Хасково. Целта е те да се използват при занятията, свързани с познаването на родния край и възпитанието на подрастващите към родолюбие.

    Като част от инициативите, посветени на Световния ден на туризма, е и планираното за вторник посещение на „Александровска гробница“ за деца от Дом „Марина“в Хасково, съвместно с представители на Туристическия информационен център. То е под мотото „Достъпен туризъм за всички“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ту
      турист
      0 0
      13:02, 28 сеп 2021
      пътят до селото завършиха ли го?
    Последни новини