От х:

Днес в x:

Днес е Кръстовден, не се яде нищо червено

    Днес православните християни отбелязват Кръстовден.

    В църковните храмове се извършва поклонение на кръста Господен. Това се случва освен на 14 септември и още три пъти в годината- на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август.

    В хасковския храм “Свети Архангел Михаил“ тази сутрин тържествена литургия отслужи отец Никола. И вдигна високо над главите на присъстващите разпятието, за да могат всички ад го видят, както повелява традицията. От това "въздвижение" получава своето име и празникът. То се извършва на днешния ден във всички храмове.

    Църковните предания разказват, че майката на император Константин Велики- Света Елена, която била ревностна християнка се отправила към Светите места в Палестина, за да потърси гроба на Исус Христос.

    Намерила пещерата на гроба и три кръста. И трите разпятия обаче много си приличали.

    Познали кой е Христовият, когато докоснали с единия от тях мъртвеца от минаващото погребално шествие, и той възкръснал.

    Частица от този животворящ кръст Елена изпратила на сина си в Константинопол, а самият кръст бил положен в главната Йерусалимска църква.

    След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 година.

    По традиция на Кръстовден се спазва строг пост и не се яде нищо червено: червен пипер, домати, репички, червени ябълки. На трапезата има: грозде, печена тиква, обреден хляб и други задължително постни храни.

    Народният празник е свързан с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. Смята се, че от този ден Слънцето се връща назад към зимата, студът наближава и може да те боли кръста.

    Имен ден празнуват всички, носещи имената: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана и производните им.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Да
      Да
      2 -1
      22:40, 14 сеп 2021
      Да само зелено, ха ха.... Демек трева...
    Последни новини