От х:

Днес в x:

Хасковлии се снимат с Буда, после бият наред в Япония

Хасковските "самурайки":отляво на дясно-Галина Карабелова, Божидара Панева,Нели Станчева,Моника Христова и Елена Христова

Досег до един от големите пророци на цивилизацията, Сидхарта Гаутама наречен Буда, даде сили на каратистите от хасковския клуб Торнадо да сгазят 2 хиляди бойци от цял свят на голям турнир по карате в Япония. Момичетата на Нели Станчева бяха единствени представящи България на световния Кофу-кан Шампионат в Тоайока Япония и я представиха достойно-5 златни 1 сребърен и 4 бронзови медала.Първенството почна на 16-ти август и завърши завчера. Победния марш на българското/в лицето на Хасково/ карате започна с титла на Елена Христова на Ката при момичетата до 12 години. Веднага след нея в демонстрационната дисциплина златно отличие спечели и Моника Христова, само че при 13 годишните. Божидара Панова и Галина Карабелова пък взеха бронзови медали при тинейджърките до 15 години. Шампионски пояс получи и треньорката Нели Станчева при жените. Нашите показаха че освен чистота на движенията имат и хъс. Във втория ден те „понабиха” доста народ в дисциплината Кумите. Тя си е фул контакт и ударите болят. Това най добре знаят съперниците на Моника Христова които изядоха пердаха при момичетата до 13 години. Жалкото че на финала бе ступана другата хасковлийка Елена Христова която бе единствената озорила шампионката. Божидара Панова взе 3-то място при 15 годишните. 3-та стана и Нели Станчева при жените.

Че нашите освен най-хубави, са и най- добри си пролича на отборното Кумите. По регламент в него влизаха една 11 годишна,една 13 и една 15 годишна състезателка. Нашите нямаха 11 годишна и се представиха в отбор от двама души който винаги почва мачовете си от 0:1. За разлика от Левски обаче, каратистите бият. При това не кой да е а изключително силния тим на Южна Африка и домакините от Япония, в директната битка за шампионсакта титла.

 

Изключителната репутация на хасковската школа и достави и специална покана от организаторите за участие в световната купа по Таниха Карете-до Шококай. Само в този турнир започнал 2 дни по късно, участваха над 1300 състезатели от целия свят. Той бе по повод 60-тата годишнина от основаването на стила, от легендарен японец със сложно име. Хасковските девойки се представиха отлично и тук. 3-то място за Моника Христова на Ката, 2-ро на Галина Карабелова на Кумите при 15 годишните. Тук трета се класира Моника Христова бита за малко от португалката Инес Лирой. Същата застана срещу Галина на финала. Там мачът бе обявен за равен и се стигна до продължения. Ядосана от „мръсен” блок на португалката, Галя и натресла силен ритник маваши” в главата и след припадъка на съперничката, нашата била дисквалифицирана. В повечето карате стилове ударите в главата са забранени.

3-то място при жените тук спечели Нели Станчева.

 

Тайната за успеха е в досега с древното минало, категорични бяха каратеките от Торнадо. Преди състезанията, момичетата вкупом посетили златния павилион в древната японска столица Киото, а преди втория турнир посетили и се докоснали до най-високата в света статуя на Буда в град Нара. Кадем за нашите били и изобилните сърнички. Стада от тях щъкали из японските градове без да бъдат закачани от местните. Някои от животните били дотолкова цивилизовани че чак пазарували в магазините/виж снимката/

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини