От х:

Днес в x:

Италианската полиция разби схема за фалшиви здравни пропуски в Телеграм

Италианската полиция блокира днес няколко групи в мобилното приложение Телеграм, в които потребителите са можели да купуват фалшиви здравни пропуски за Ковид-19, необходими за достъп до редица услуги и дейности, предаде Ройтерс.

Здравният пропуск удостоверява, че притежателят му е получил поне една доза ваксина срещу КОВИД-19, има отрицателен тест или наскоро се е възстановил от вируса.

От 6 август пропускът е необходим в Италия за достъп до фитнес зали, плувни басейни, музеи, кина и ресторанти на закрито, а от 1 септември ще бъде задължителен за студентите в университетите и за пътуване с влакове, самолети, кораби и автобуси на дълги разстояния.

Полицията каза, че е спряла 32 групи в Телеграм, действащи в страната и предлагащи фалшиви здравни пропуски на хиляди абонати за 500 евро в криптовалута или ваучери за онлайн пазаруване.

Четирима души са разследвани по подозрения в измама и подправяне на документи.

Около 66 процента от италианците са получили поне една доза ваксина срещу КОВИД-19, а близо 55 процента са напълно ваксинирани.

Много хора в Италия обаче не искат да се ваксинират, а въвеждането на здравния пропуск предизвика протести от граждани, които казват, че това е потъпкване на свободите и косвен начин за налагане на задължителна ваксинация.

По данни на здравното министерство около 20 милиона здравни пропуска са свалени през интернет в страната, чието население е близо 60 милиона.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ве
    Венци
    2 0
    10:04, 10 авг 2021
    Тези хора не са виновни, виновни са властите които го изискват това нещо. Това е само началото ! Телеграм е руско - свободата пак ще дойде от Русия, този път за цяла Европа.
    • ИА
      И аз така мислех до скоро
      0 0
      11:59, 10 авг 2021
      Но се оказа че джуджето играе със световната банда.
    • Ве
      Венци
      0 0
      13:17, 10 авг 2021
      Не, аз не казвам за Путин - а че сайта Телеграм е руски - и там е евакуиран даже и Тръмп. Те руснаците миналата година бяха най-съзнателните нарушатели на затварянето и изобщо не им пукаше от полиция. Те са свободолюбив народ, нищо че са сурови хора. Широка душа като тайгата - и масово не желаят да се ваксинират със Спутник - пък тука в България има големи мераклии за руска ваксина. След разпадане на ЕС - Путин ще даде газ на всички в Европа.
Последни новини