От х:

Днес в x:

Русенски шаран зариби Тракиец

20 хиляди бройки шаранчета, произведени в русенското село Басарбово, напълниха днес хасковския язовир Тракиец. Рибоците бяха пуснати в района на село Петелово. Още 30 хиляди броя заминаха за яз. Ивайловград. За разлика от предишното зарибяване с шаран, сега екземплярите са между 30 и 80 грама. Най големия бе 200 грама и 15-тина сантиметра в дължина установи екипът на Haskovo.net. До няколко месеца обаче рибата ще наддаде и част от екземплярите дори ще влязат в "квалификационната" рибарска норма от 30 сантиметра, категорични са от развъдника "Хинков" откъдето доставиха шарана. Заради настоящите си дребни си размери, шегаджиите от накацалите по брега рибари, незабавно кръстиха шаранът "живата стръв". Оказа се че част от бракониерите опериращи на Тракиец ловят с така наречения парашут именно маломерни рибки, които после да използват за стръв за сомове например. Последните пък се намират все по често. Според инспектори от местната изпълнителна агенция по рибарство и аква култури, миналогодишните 4 400 сомчета хвърлени пак през лятото, вече са достигнали размери от 60 сантиметра.

Въпреки наличието на този а и на много други хищници в Тракиец, прогнозите са че поне две трети от настоящото количество шаран ще "прихване". Това е второто мащабно зарибяване на Тракиец само в рамките на 1 година. През есента на 2008-ма тук бяха пуснати още 50 хиляди бройки шаран. На два пъти във водоема се пуснаха и по над 1000 броя едър шаран по над половин килограм. При последното подобно зарибяване в началото на тоя месец, риболовните инспектори изненадано констатираха че материалът дори по закон е готов за тигана. Много от измерените екземпляри надвишаваха минимално допустимите размери от 30 сантиметра.

Амур, бяла риба и сом ще бъдат хвърлени в Тракиец и Ивайловград до края на следващия месец. Тревопасната ще бъде няколко десетки хиляди, а хищната бяла риба и сома ще са до 1000-2000 бройки.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини