От х:

Днес в x:

Директорът на МИ-5 предупреди британците да са нащрек за руски и китайски агенти

Директорът на британското контраразузнаване МИ-5 Кен Маккалъм предупреди днес населението на страната да бъде толкова бдително към заплахата от шпиониране от Русия и Китай, колкото към тероризма. Той заяви, че чужди шпиони се опитват да откраднат технологии, да посеят раздор и да атакуват инфраструктура, предаде Ройтерс.

Атаките от 11 септември срещу САЩ преди почти 20 години направиха справянето с тероризма основен приоритет за западните разузнавателни служби, а големи ресурси бяха насочени към заплахата от появили се на местна почва или базирани в чужбина екстремисти.

Нарасналата настъпателност на постсъветска Русия и възходът на Китай обаче принудиха шефовете на най-големите западни разузнавателни служби да обърнат отново внимание на традиционното контраразузнаване или с други думи на шпионските "игри на котка и мишка".

Директорът на МИ-5 Кен Маккалъм заяви, че британското разузнаване е установило 10 000 подмолни опита от чужди шпиони за манипулиране на обикновените британци.

Последствията на шпионски действия от чужди сили могат да варират "от потиснатост и неудовлетвореност, през загуба на поминъка и потенциално до загуба на човешки живот", каза Маккалъм в реч в централата на МИ-5 "Теймс хаус".

"С времето трябва да изградим същата обществена бдителност и устойчивост към заплахи идващи от чужди държави, каквито изградихме с годините към тероризма", каза директорът на МИ-5 и добави: "Не трябва да се плашите, но бъдете нащрек".

Британски разузнавачи казват, че Русия и Китай са се опитвали да откраднат търговски тайни и интелектуална собственост, както и да се намесват в политиката и да разпространяват дезинформация.

Пекин и Москва твърдят, че Западът е обзет от параноя за всевъзможни заговори. Русия и Китай отричат да са се намесвали във вътрешните работи на други държави, да са се опитвали да откраднат технологии, да са извършвали кибератаки и да са всявали разкол.

Маккалъм, който е кариерен разузнавач, каза, че цялата страна трябва да е нащрек за заплахата от шпиониране от чужди сили.

"Виждаме как откритията на брилянтни британски университети и учени биват откраднати или копирани, виждаме как бизнеси биват съсипвани от загубата на конкурентни предимства, за които толкова усилно са работили", каза Маккалъм и добави: "Ако им дадем шанс, враждебните сили ще опропастят години на упорити британски изследвания и инвестиции. Това става в големи мащаби. И то засяга всички ни - британските работни места, обществени услуги и бъдеще".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини