От х:

Днес в x:

Президентът на Южна Африка изпраща още войници за потушаване на размириците

Изображение 1 от 3

    Президентът на Република Южна Африка (РЮА) Сирил Рамапоса каза днес, че може да разпореди изпращането на още войници по улиците на населените места, докато армията и полицията дни наред се мъчат да прекратят мародерствата и насилието, предаде Ройтерс.

    Над 70 души са загинали в размириците, започнали след като бившият президент Джейкъб Зума бе принуден да влезе в затвора заради неявяване на разпит по разследване за корупция. В хаоса, невиждан през 27-те години от премахването на апартейда, бяха унищожени стотици бизнес обекти, има недостиг на храни и горива, а някои граждани се въоръжават, за да бранят своята собственост от нападения.

    Протестите на привържениците на Зума прераснаха в безогледни грабежи и гневни изблици заради икономическите трудности и неравенството в страната. По правителствени данни от 2015 г. около половината от населението на РЮА живее под прага на бедността. Разрастващата се безработица след началото на пандемията оставя много отчаяни хора - през първите три месеца на тази година тя е възлизала на 32,6 на сто.

    През последните дни молове и складове бяха разграбени или опожарени в няколко големи града, предимно в родната провинция на Зума - Квазулу-Натал, - в град Дърбан на Йндийския океан, във финансовия и икономически център Йоханесбург и околната провинция Гаутенг. Кметът на община Етеквини, където е Дърбан, съобщи, че материалните щети там възлизат на 15 милиарда ранда (1 млрд. долара) и загуба на стоки за още един милиард. Пострадали са около 40 хиляди бизнеса, добави той.

    Силите за сигурност са арестували досега над 1200 души, но правителството се въздържа да обяви извънредно положение. Президентът Рамапоса се е срещнал днес с лидерите на политическите партии, за да обсъдят как да се излезе от кризата.

    Напрежението в обществото затруднява борбата с третата вълна на разпространение на коронавируса. Националната болнична мрежа, който представлява 241 публични болници в страната, обяви, че те са изправени пред недостиг от кислород и лекарства, повечето количества от които се доставят по море през Дърбан. В здравните заведения не достига и храната.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини