От х:

Днес в x:

КЕВР увеличи цената на природния газ от 1 юли на 49,94 лв. за мегаватчас

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ утвърди цена на природния газ от 1 юли в размер на 49,94 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Комисията проведе днес закрито заседание, на което прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за юли, по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

От КЕВР уточняват, че с приетото решение е отчетена предложената на 1 юли от "Булгаргаз" ЕАД актуализирана цена на природния газ, в която е отразена информация за пазарните индекси на европейските газови хъбове за юни и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за същия период. В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.

Увеличената цена на природния газ за юли е в резултат на продължаващото нарастване на цените на международните газови пазари, допълват от КЕВР. Оттам припомнят, че на проведеното открито заседание на 24 юни изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов е пояснил, че след внасянето на заявлението на 10 юни котировките на петрола и на петролните продукти и цените на европейските газови пазари продължават да се повишават в резултат на нарасналото търсене на тези горива. От изнесените от него данни стана ясно, че за последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50 процента и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия период осреднената цена на природния газ е нараснала със 70 на сто - от 16 евро до над 28 евро/MWh. Николай Павлов е изтъкнал тогава, че независимо от това цената, която "Булгаргаз" ЕАД ще предложи за юли, ще бъде с над 10 процента по-ниска от актуалните цени на европейските газови борси.

Припомняме, че КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 юни в размер на 45,27 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини