От х:

Днес в x:

„Екстаз“ на Мина Карагьозова: съпреживяване между автор и читател

    Под сенките на красивото дворно пространство в художествената галерия на Хасково „Атанас Шаренков“ поетесата с четири лирични книги зад гърба си Мина Карагьозова се представи тази вечер пред публиката в новото си амплоа-на автор на проза.

    Последната й книга-сборникът „Екстаз“ е всъщност нейно второ издание в немерена реч. Авторката обаче го възприема като свой прощъпулник в класическата проза.

    В „Екстаз“ Мина Карагьозова представя разкази, есета и авторски публикации от новия литературен жанр „Фейсбук статуси“.

    За това, че поема риск, стъпвайки във все още това ново литературна поприще, я предупреждава редакторката на книгата й и неин рецензент д-р Елена Алекова. Тази вечер тя също присъства на премиерата и с няколко думи описа смелото й решение да издава и в този жанр, както и самата Мина Карагьозова: „Умна, наблюдателна, ранима, силна, загадъчна-с това съвсем не се изчерпват определенията за авторката на този сборник“.

    А авторката признава: Когато прочетох предговора на книгата си, действително малко се поуплаших, не осъзнавах наистина, че поемам такъв риск.

    В коментарите и постовете си в социалната мрежа Мина Карагьозова винаги изразява категоричната си позиция, а често е и доста остра в нея.

    „Написаха, че словото ми режело като бръснач. Струва ми се, че ако не бях литератор, щях да стана лекар: поставям добри диагнози-на хора, на книги, които се потвърждават впоследствие“, казва с намигване авторката. И споделя, че от 2019 година насам, когато за първи път осъзнава, краткостта на човешкия живот, си е обещала, че ще пише едно към едно, това,което мисли.

    „Нямам време за лицемерие, нямам време за дипломатичност- ако можех, щях да стана дипломат, нямам време залъжи- ако можех, щях да стана политик. Имам време само за истински хора и истински каузи.“

    Частите от „Екстаз“, който са Фейсбук статуси, в една или друга степен вече са минали като авторови мисли и споделяния през публиката. За тях Мина Карагьозова благодари на последователите си в социалната мрежа:

    „Аз съм благодарна, защото всички читатели в моята Фейсбук страница са ми съавтори в някаква степен. Взети са предвид техните реакции, тяхното отношение към нещата и в много от случаите тези статуси са променени в съответствие с очакванията“

    А на въпроса защо е озаглавила новата си книга точно „Екстаз“, Мина Карагьозова отговаря, че е подходила съвсем стандартно -използвала е заглавието на програмния разказ в сборника.

    Но всъщност става дума за едно екстремно преживяване, което не е непременно свързано с любов и с божественост, а преживяване, което те кара да се чувстваш слят, част от Вселената.

    „Затова и голяма част от творбите ми са гранично състояние и смятам, че с читателите ще можем заедно да съпреживеем такова състояние на излизане извън своите граници на човешко същество-с проблемите, с тъгите, с радостите си, да почувстваме единение с цялото, което всъщност сме".

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини