От х:

Днес в x:

11 хасковски автори са публикувани в българо-руска антология на немско издателство

    11 автори от Хасково са включени в двуезичната антология на български и немски "Мелодия за сърдечните струни".

    Творците, публикувани в сборника са от 7 държави. Томът е на берлинското издателство "Стелла".

    Сборникът представи в Хасково днес собственичката на издателството -украинката Лада Баумгартен, която е президент на Международната писателска гилдия. Освен издател, тя е и писател, и президент на Международния фестивал за литература и изкуство „Руский стил”.

    Идеята за сборника се ражда преди година, когато Лада Баумгартен е на посещение в Хасково. Тя е и съставител на тома заедно с Тодорка Николова- член на УС на СНБП, председател е на настоятелството на читалище “Пробуда” в с. Горски извор, член е на УС на Клуба на дейците на културата в Хасково, секретар е на Дружеството на журналистите.
    Хасковското участие е с представяне и в поезията, и в прозата, уточни Тодорка Николова.

    В зародиш е идеята за организирането на Международна академия, която ще е със седалище в Хасково и вероятно стартът й ще бъде даден през идната година, съобщи  Николова. В академията ще бъдат поканени за участие български автори, от Гърция, от Русия, Беларус, Германия, Украйна, но тя ще остане отворена и за други рускоезични творци от целия свят, допълни Лада Баумгартен.

    С немската издателка в Хасково гостува и Валентина Бендерская. Тя е организатор на 9 международни поетични скайп телемоста досега „Поезия без граници“. В тях са участвали автори от Америка, Баларус, Русия, Испания, от Германия, Украйна и Израел, където тя живее.

    В Хасково Бендерская представя алманаха „Свитък 34“, който е съставен въз основа на материалите на тези телевизионни мостове.

    Идеята за различния творчески формат  тя развива с покойния си вече съпруг- поетът Леонид Колганов. В негова памет съпругата му обяви награда на негово име, която ще се дава за най-находчив автор в Международната академия.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини